söndag 27 oktober 2019

Mark Johnson: Det blinda spelet - Bokomdöme


Det blinda spelet
Av Mark Johnson
Norstedts 2019
ISBN 9789113085371, Inbunden, 305 sidor

Trots sitt något anglosaxiskt klingande namn är författaren från Sverige. Han har bl. a ett förflutet som politisk tjänsteman. Det är verkligen något han använder i sitt skrivande.

Den ena av hans två huvudpersoner, Jonatan Stark, har samma bakgrund som Mark Johnson. Den andra är journalist, Betty Lind. Det här är den andra boken i serien som inleddes med Den enkla sanningen.

Jonatan har nu förvandlats till mer av en actionhjälte av James Bondtyp. Han hamnar ofta i trångmål och i hotfulla situationer. Då tvekar han inte att använda våld. Hans idealistiska inställning finns kvar, men blandas nu med en smula cynism.

Han anlitas för att underlätta en svensk försäljning av ett gasnät. Redan där blir det actionfyllt. En mystisk miljardär finansierar ett flyktingfartyg som tar sig till Stockholm. När Athena anländer blir det än mer dramatiskt. På fartygets finns också en mystisk passagerare som både Jonatan och Betty försöker hjälpa.

Internationella förvecklar ligger bakom det mesta. Här finns både vapenaffärer och ryska intressen. Pålitliga ingredienser i en intrig som denna.

Det är dramatiskt, ibland nästa i överkant. Men Mark Johnson är skicklig på att sy ihop en intrig som skapar mer underhållning än frågeställningar.


Betyg: 3 tomteluvor   


Foto: Kajsa Göransson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8