tisdag 3 mars 2020

Maria Adolfsson: Mellan djävulen och havet - Bokomdöme


Mellan djävulen och havet
Av Maria Adolfsson
Wahlström & Widstrand 2020
ISBN 9789146235132, Inbunden, 389 sidor

Maria Adolfsson har skapat Doggerland, ett örike beläget mellan Danmark och England. Det är ett landområde som existerade för många tiotusentals år sedan, och sedan sakta reducerades till Doggers Bankar.

Hon har inte bara återupplivat landet. Hon har skapat en engelsk/skandinavisk miljö med egna maträtter, dialektala ord och sedvänjor. Hon har gjort det så fantastiskt bra så att man är benägen att kontakta närmaste resebyrå för att snabbt ta sig dit. Att t ex få besöka puben Haren & Kråkan för att dricka det lokala ölet och för att få uppleva de tre originalen som alltid sitter där vid bardisken.

Författaren har också uppfunnit en huvudperson som man mer än gärna tar till sig. Kriminalinspektören Karen Eiken Hornby är medelålders och väldigt mycket en vanlig människa. Hon har sådana brister och problem som du och jag.

I denna den tredje boken om Doggerland får hon två olika fall att ta sig an. Den firade världsartisten Luna har inte spelat in musik på tio år. Nu återvänder hon till sitt hemland för att göra comeback. När inspelningarna nästan är klara försvinner hon spårlöst. Eiken får ett nästan personligt uppdrag att spåra upp henne.

Samtidigt härjar en våldsverkare som attackerar kvinnor och dödar eller misshandlar dem extremt brutalt. Det krävs att polisen anstränger sig till det yttersta eftersom de inte hittar några gemensamma nämnare mellan de olika offren.

Året är ännu ungt, men den här boken tillhör de bättre jag har läst hittills. Maria Adolfsson förvaltar sin egen idé om Doggerland på allra bästa sätt.

Betyg: 5 tomteluvor  



Foto: Caroline Andersson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8