tisdag 17 mars 2020

Nykänen & Selåker: Förstfödd - Bokomdöme


Förstfödd
Av Joni Nykänen & Johannes Selåker
Bokfabriken 2020
ISBN 9789178353309, Inbunden, 336 sidor

Dessa båda debuterande författare är båda journalister med svensk-finsk bakgrund. De använder sig av den kunskapen i denna märkliga bok. Att kategorisera den låter sig inte riktigt göras. Den innehåller bitar av thriller, skräck, seriemördare, psykologisk spänning och mycket mer. En mix av allt man kan tänka sig.

En stor mängd finländare migrerade eller flydde till Sverige under och efter andra världskriget. En stor del hamnade i den fiktiva orten Bruksfallet i Bergslagen. Författarna kommer från Hallstahammar och Skinnskatteberg som alldeles säkert har inspirerat dem i skapandet av bokens skådeplats.

Det är svårt att hitta riktigt normala människor i Bruksfallet, de har var och en sina egenheter och annorlunda beteenden. Orten håller på att avfolkas och förfaller långsamt. Där finns ändå en kärna av medborgare med makt som gärna tar lagen i egna händer. Jag får lite känsla av en Vilda Västernfilm där människor skriver sina egna lagar och våld ofta är lösningen på ett problem.

Aino Kivi återvänder till Bruksfallet. Hon vägrar att ta kontakt med sina föräldrar som hon har brutit med. Hennes återkomst sammanfaller med flera extremt brutala mord.

Romanen är mycket karaktärsbunden. Här finns många färgstarka personer. Den kaxiga, självständiga Aino naturligtvis, men också en korrupt alkoholiserad polis och en pillerknaprande fotograf t ex. Överhuvudtaget passerar många original förbi. Så många att det nästan är överbefolkat.

Den extremt våldsamma och händelserika handlingen spretar åt alla håll, som ett garnnystan med många ändar. Sannolikhetsgränsen passeras gång på gång.

Detta par är ändå skickliga stilister och hanterar språket bra. Att de får ihop ett slut på denna hiskeliga historia är en bedrift.

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Bengt Alm

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8