Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 4 mars 2020

Stefan Ahnhem: X sätt att dö - Bokomdöme


X sätt att dö
Av Stefan Ahnhem
Forum 2019
ISBN 9789137152424, Inbunden, 486 sidor

Den femte boken om Helsingborgspolisen Fabian Risk gör ingen Stefan Ahnhemälskare besviken. Han fortsätter sina multiplotter med extra allt. Om man vill ha action får man sitt lystmäte här, likaså om man tycker om komplicerade intriger á la Kepler och Nesbö.

Som vanligt har författaren ett större antal parallellhistorier igång. I den här boken avslutas flera av dem, men inte alla. Fabian Risk måste ju ha något att göra i kommande böcker. Tärningsmördaren som vi har bekantat oss med i tidigare böcker fortsätter att låta slumpen avgöra offer, plats och mordvapen. Det är naturligtvis inget som polisen uppskattar, att allt styrs av tärningskast.

Fabian Risk har dessutom misstankar att en arbetskamrat inte alltid rör sig på rätt sida lagen. Den mer privata utredningen får han sköta på sidan om.  Dessutom har både hans hustru och hans son problem. Frun, som är konstnär, har svårt att hitta tillbaka till sig själv. För sonen är det värre. Han blir fängslad av den danska polisen, misstänkt för grova våldsbrott.

Till råga på allt får läsaren följa en maktkamp inom den danska polisen. Det drabbar Fabian eftersom hans utredning emellanåt för honom till Danmark.

Jag påstår att Stefan Ahnhem är svensk mästare i komplexa actionhistorier. Det är oavbrutet nervkittlande. Hämta andan får man göra när man har läst klart. Att det är i allra högsta grad osannolikt emellanåt tror jag att varje läsare kan köpa i denna typ av berättelser.

En invändning har jag ändå. Jag hade gärna hämtat andan lite tidigare. Boken är sisådär 100 sidor för lång enligt min mening. En parallellhistoria mindre kanske?


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Thron Ullberg

1 kommentar:

Angelika sa...

Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)