onsdag 22 april 2020

Anders de la Motte: Våroffer - Bokomdöme


Våroffer
Av Anders de la Motte
Forum 2020
ISBN 9789137153858, Inbunden, 407 sidor

Författarens nionde bok är den fjärde och rimligen avslutande delen i årstidsserien. De tre tidigare har alla blivit nominerade till Svenska Deckarakademins pris för Årets Bästa Kriminalroman. Det priset fick Anders de la Motte för en tidigare bok, Ultimatum. Han fick också deras debutpris 2010 för Geim.

Årstidsböckerna är var för sig fristående, men tilldrar sig alla i olika fiktiva mindre orter i Nordvästra Skåne, författarens barndomstrakter. De har också liknande teman. Något som hänt för ett antal år sedan som nu sakta bubblar upp till ytan. Dessutom innehåller intrigerna gärna en återvändare till trakten.

Den som flyttar tillbaka här är David. Han är krögare och ska hyra in sig på slottet för att öppna en exklusiv restaurang. Hans fru Thea är bokens egentliga huvudperson. Hon har fått en tjänst som distriktsläkare i orten. Davids mor är Tornabys starka person, hon har ett finger med i det mesta, även Theas anställning. I Tornaby ser man till de sina, det är lite som en gated community.

På åttiotalet har en tonårig flicka mördats på valborgsmässoafton under ritualliknande former. Hennes halvbror dömdes för brottet och i nutid är allt glömt. Eller? Ingen talar i alla fall om den gamla händelsen. Ingen får tala om den. Men Thea, som ju är utsocknes, blir nyfiken och börjar undersöka. Hon finner en del saker som är underliga, men ingen vill svara på frågor. I själva verket blir hon hotad.

Med sedvanlig de la Motteskicklighet blir historien sakta upprullad med en och annan vändning och överraskning. Det är spännande, kanske något överdramatiskt mot slutet.

Beskrivningen av det lilla samhället är klockrent. Man förstår de emellanåt inskränkta personerna, och t o m sympatiserar med dem en smula. Här briljerar författaren.

Men det känns också som om det är fjärde gången jag läser den här historien. De fyra böckerna i serien är förvisso helt olika, men det finns så många likheter och de gör mig lite gubbgnällig.

Nu börjar en väntan på Anders de la Motte. Hans hittills tre serier har varit helt olika och var för sig mycket läsvärda. Vad väntar nu? Jag tror och hoppas på att han kommer att överraska rejält. Författaren har kapacitet att lyckas med det mesta.


Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Thron Ullberg

Inga kommentarer:

Alex Ahndoril: Jag blundar och ber - Bokomdöme

Jag blundar och ber Av Alex Ahndoril Albert Bonniers Förlag 2024 ISBN 9789100802202, Inbunden, 261 sidor Det var många som blev förvånade nä...