söndag 19 april 2020

Rose Tillberg Mattsson: Hotelldirektören är tillbaka - Bokomdöme


Hotelldirektören är tillbaka
Av Rose Tillberg Mattsson
Visto Förlag 2019
ISBN 9789178850730, Inbunden, 317 sidor


Kära läsare. Nu är jag där igen och skriver om något som inte är en deckare. Jag har skrivit om den första delen i den här serien och det ska så småningom komma en trea också lovar författaren.

Historien om hotelldirektören Bebe är inspirerad av författarens farmors livsresa. Bebe är en handlingskraftig kvinna, i denna roman i 40-årsåldern, hon upplever mycket på sin minst sagt vingliga väg genom tillvaron.

Det är lätt att tycka om henne. Sympatisera med och heja på henne. Ömka lite. I själva verket är hon ändå egoistisk, brottslig och ganska lat. Andra får gärna jobbet. Men det finns något hos henne som är lätt att ta till sig.

Hon återvänder nu från USA och tanken är att hon ska köpa tillbaka det gamla hotellet i Häverödal i Uppland. Det hon lämnade och sålde för Amerika. När hon kommer dit har ägaren ångrat sig. Vad göra? Bebe finner alltid på råd. Kanske inte samma som du och jag skulle ha tänkt på.

Från första boken får läsaren naturligtvis återse en del av de karaktärer som befolkade den. Bebes mamma, Lisen och hennes barn samt gubben från åkeriet som man aldrig får reda på vad han heter. Nya färgstarka personer tillkommer och gör detta till en ganska mustig och härlig skröna. Om än med verklighetsbakgrund.

Mitten av 60-talet är tiden som detta handlar om, men det ges också djupa återblickar till Bebes trassliga barndom. Vi får veta mer om varför det blev som det blev.

Boken är fylld av värme och humor. När Bebe förför en amerikansk motorcykelpolis blir det extra fnissigt. Det är trots det inte en solskenshistoria, till det finns det alltför mycket svärta här.  Rose Tillberg Mattsson är skicklig på att återskapa den tidens känsla och den tidens karaktärer.

Trean blir något att längta efter.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Jini Sofia

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8