måndag 11 maj 2020

Eva Frantz: För han var redan dö - Bokomdöme


För han var redan dö
Av Eva Frantz
Schildts & Söderströms 2020
ISBN 9789515250186, Inbunden, 419 sidor

Det kryllar inte direkt av finlandssvenska kriminalromaner. Det känns därför extra roligt varje gång man får en i handen. Det här är den tredje delen om den finländska polisen Anna Glad. Hon har den originella titeln Äldre Kriminalkonstapel. Så kan det vara när det inte är svenska förhållanden som är basen i berättelsen. Även språket skiljer sig något från vad man är van, här finns en hel del charmiga finlandssvenska vändningar i dialogen t ex.

Anna Glad är gravid och hon har inte bara ett par komplicerade fall att utreda. Lika mycket funderar hon på hur det ska bli med hennes särbo, henne själv och det kommande barnet. Anna är mycket för att fundera och mycket för att fara runt som ett yrväder.

Till att börja med hittas ett barn i en barnvagn, ett som inte hör dit. Tillsammans med barnet som hörde dit. Vem har dumpat ett litet barn? Samtidigt försvinner en äldre man. En man som är lite kärringen mot strömmen i staden. Båda mysterierna bekymrar polisen.

Dessutom får vi följa en återvändande ishockeystjärna och hans amerikanska fru. De har byggt en lyxvilla på en ö. Men är allt så lyckligt som det ser ut att vara?

Mysterierna, de olika familjeproblemen och en del sidohistorier ytterliga vävs samman i en mix som är både hemsk och lite feelgoodartad. Det är berättat med humor och ett glatt humör samtidigt som det bottnar i flera tragedier.

Eva Frantz skriver lätt och underhållande. Hon har fångat stadens stämningar på ett sätt som väcker nyfikenhet. Frågan är ändå om hon inte har gapat över lite för mycket. Antalet parallellhistorier som så småningom ska få ett gemensamt slut är lite för många. Delar av boken hade gått att spara till en fjärde del i serien. Alla komponenter gör också att upplösningen blir väl rapsodisk och vissa frågor får ett slarvigt svar.

Anna Glad och hennes särbo Tomas samt den så småningom nyfödde Gottfrid är verkligen personer som är lätta att tycka om. Därför ska det bli spännande att fortsättningsvis få läsa om deras kommande öden och äventyr.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Marica Rosengård

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2