onsdag 5 augusti 2020

Eli Åhman Owetz: Renoveringsobjekten - Bokomdöme


Renoveringsobjekten

Av Eli Åhman Owetz

HarperCollins 2020

ISBN 9789150948646, Inbunden, 285 sidor

 

Eli Åhman Owetz, som jag började läsa av en egenartad slump när hennes första bok Anna-Lisas Antik kom ut 2013, har blivit min absoluta favorit inom feelgoodgenren. Hon kan som få roa läsaren med miljöer man vill besöka, med retroinspirerade inredningar och med varma karaktärer som är lätta att älska.

Årets bok handlar som titeln visar om renovering. Arkitekten Susanne, som just skilt sig, får ett uppdrag i Grävinge i norra Uppland. Det låter bra till en början, men när hon får reda på mer ställs hon inför svåra val. Uppdragsgivaren vill att hon ska rita om en gammal skofabrik till konferensanläggning. Fine. Det kan hon väl ställa upp på. Men när också husen vid Fabriksgatan i orten ska rivas och ersättas av ny bebyggelse vet hon inte hur hon ska hantera problemet. Där bor ju människor i de gamla husen. Och hon kan se potential i dem, trots att de är dåligt underhållna.

Sagt och gjort. Hon flyttar in i det gamla Konsumhuset och börjar umgås med de som bor på gatan. Naturligtvis uppstår varma känslor, men är de besvarade? Ju mer Susanne lär känna de fina människor som bor där, ju omöjligare blir hennes uppdrag. Hur ska hon kunna slutföra det med gott samvete?

Som vanligt beskriver författaren miljöer och människor med stor värme. Efter att ha lärt känna några av ortsborna vil jag omedelbart resa dit. Synd då att orten är fiktiv. Men grannorterna Östhammar, Öregrund och Gimo kan man ju alltid ta sig till.

Jag vet inte hur hon gör det Eli Åhman Owetz, men hon får mig alltid att läsa med ett leende på läpparna. Även om denna bok kanske inte är hennes starkaste så blir jag som vanligt på gott humör av hennes sagor.

Betyg: 3 tomteluvor  

Foto: Håkan Owetz



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2