söndag 30 augusti 2020

Pernilla Ericson: 300 grader - Bokomdöme

 

300 grader

Av Pernilla Ericson

Romanus & Selling 2020

ISBN 9789189051119, Inbunden,  sidor

 

Man skulle kunna kalla detta för en Science Fictiondeckare eftersom den tilldrar sig år 2023. Men den innehåller inget annat som man förknippar med SF. På omslaget kan man läsa att det är en klimatthriller och då är det smart gjort att ha flyttat fram handlingen några år. Då får man facit på de åtgärder som har tagits nu för att stoppa den globala uppvärmningen. Och där är författaren inte positiv, få saker har hänt. Greta Thunberg har blivit vuxnare och bor nu i USA, men stångar fortfarande pannan blodig i byråkratväggen.

Det är en mycket het sommar i Sverige, och i Nynäshamn dit polisutredaren Lilly Hed just har flyttat blommar den ena skogsbranden efter den andra upp. Stora arealer brinner och flera människor får sätta livet till. Men är alla eldsvådor miljöbetingade eller finns det en mänsklig kraft bakom. En pyroman, eller ännu värre, en skoningslös och kallblodig mördare?

Lilly är en mycket kvalificerad polis, men har blivit utsatt för övergrepp i Stockholm och vill därför börja om i en mindre stad. Det börjar bra och hon kommer snabbt in i gemenskapen. De flesta poliser är för övrigt, för att vara dagens kriminalromaner, väldigt trevliga.

Det finns på tal om det gott om trevliga personer i boken. Sympatiskt och numera ovanligt. Brandmannen Jesper är en av dem. Han är ansvarig för det omfattande släckningsarbete som Nynäshamn står inför. Han och Lilly är definitivt romanens hjältepersoner. Pernilla Ericsons initierade beskrivningar av de våldsamma bränderna och dess konsekvenser är både spännande och informativa. Det blir minst lika nervkittlande som jakten på mördaren.

Även beskrivningen av småstaden är detaljerad, noggrann och intressant.

Författarens språk flyter på bra och passar alldeles utmärkt för den här typen av böcker. Hon är journalist, men det är inte journalistspråk.

Pernilla Ericson har tidigare skrivit tre kriminalromaner. Det här är första boken i en ny serie. Polisen Lilly Hed ska komma åter. Det välkomnar vi.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Stefan Tell

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8