måndag 2 november 2020

Emelie Schepp: Nio liv - Bokomdöme

 

Nio liv

Av Emelie Schepp

HarperCollins Nordic 2020

ISBN 9789150961669, Inbunden, 364 sidor

 

Författaren är inte ensam om bland svenska deckarförfattare att skriva om oärliga huvudpersoner inom rättsväsendet. Även Jenny Rogneby och Dag Öhrlund gör det till exempel. Jag vill påstå att ingen av dem lyckats speciellt bra med det. När just det brottsliga beteendet hos polisen/åklagaren/domaren blir det huvudsakliga i boken försvinner chansen att fördjupa historien och göra den mer trovärdig och spännande.

Jana Berzelius är åklagare och hon bär på en hemlighet som skulle förgöra henne om den avslöjas. Både privat och i hennes yrkesroll. Därför begår hon brott för att dölja sin bakgrund. Vilka brott som helst. Mord är henne inte främmande.

Även om det finns andra brott som boken behandlar är ändå huvudtemat Janas kamp för ingen ska få veta. I den här boken ges inte heller så många förklaringar till vad som har skett i de tidigare böckerna. Det gör att historien är svår att ta till sig om man inte har läst de tidigare delarna.

Tre unga män från ett kriminellt nätverk knivmördas. En annan från samma gruppering sprängs ihjäl. Är det andra gäng som hämnas? Eller kan Jana ha ett finger med i spelet?

Emelie Schepps första böcker var uppfriskande, annorlunda och spännande. Definitivt välkonstruerade. Men nu känns det som om författarskapet har gått lite i stå. Jag skulle inte misstycka om berättelsen om den hemska åklagaren avslutas och att nya berättelser kan få komma från författarens penna. Där finns ju en känd potential.

Betyg: 2 tomteluvor  



Foto: Thron Ullberg


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8