måndag 30 november 2020

Lina Arvidsson: Blåmärken - Bokomdöme

 

Blåmärken

Av Lina Arvidsson

Lind & Co 2020

ISBN 9789179032920, Inbunden, 358 sidor

 

När författaren följer upp sin debut Ett hem att dö för, gör hon det med att åter låta huvudpersonen arbeta inom omsorgen. Stella arbetar på ett äldreboende och trivs med det. Hemma har hon det värre. Hennes pojkvän Samuel är mer än lovligt dominerande. Ett riktigt ärkesvin.

När Stella mycket oväntat ärver en paradvåning mitt i Stockholm av Maj, en av sina gamla vårdtagare, öppnar sig nya möjlighet i hennes liv. Hon får chansen att bryta sig loss, att börja ett nytt liv. Men vad är det för hemligheter som lägenheten döljer? Vad har tilldragit sig där? Vem var egentligen Maj?

Bokens styrka är den synnerligen välkonstruerade intrigen. Den är både spännande och fylld av oväntade vändningar. Dessutom innehåller berättelsen en lagom dos samhällskritik, vad annars om man skriver om omsorg i Sverige? Vad annars om man skriver om mäns våld mot kvinnor?

De olika bottnarna gör Lina Arvidssons roman mycket läsvärd. Spänning och engagemang i en välsvarvad mix. För att öka autenticiteten har författaren stuckit in små rättegångsutdrag i texten. Smart.

Kvinnor som far illa i hemmet är förvisso inte något ovanligt i svenska kriminalromaner. Lina Arvidsson har lyckats att inte skriva om problemet slentrianmässigt. Hon har skapat en egen historia som blir både engagerande och spännande.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Eva Lindblad


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8