tisdag 12 januari 2021

Elisabeth Norebäck: Nadia - Bokomdöme

 


Nadia

Elisabeth Norebäck

Bokförlaget Polaris 2020

ISBN 978918864, Inbunden, 286 sidor

 

Författaren återkommer med sin andra spänningsroman efter drygt tre års uppehåll. Hennes första bok Säg du är min uppskattade jag mycket för sin psykologiska trovärdighet och för sin täta dramatik.

Spänningen är lika hög i denna bok utan att för den skull innehålla speciellt många actionavsnitt. Författaren är skicklig på att bygga upp en krypande stämning och behålla den.

Linda Andersson hade allt i livet. En framgångsrik karriär redan som barn och ett äktenskap med en hyllad artist. En morgon vaknar hon upp i ett hav av blod. Hennes man är mördad. Hon blir anklagad och dömd mot sitt nekande.

Första delen av boken handlar om Lindas liv på fängelset. Hon har det inte lätt, medfångarna tycker inte om henne. Hon mobbas och misshandlas och får det inte bättre förrän hon finner en vän bland internerna som kan hjälpa henne.

Denna första del av romanen är också den bästa. Att följa Lindas kamp för sitt liv och för rättvisa är spännande i sig även om det mesta av hennes liv är extremt inrutat.

Vad som händer i den senare delen av boken kan jag inte avslöja av spoilerskäl. Men handlingen far där iväg, spretar åt olika håll. Den sannolikhet jag upplevde initialt tappar kraft.

Men alltnog, det här är mycket läsvärt. Intrigidén med att förlägga en stor del av handlingen inne på fängelset är både originell och briljant genomförd. Jag hoppas på att Elisabet Norebäck inte dröjer lika länge med sin tredje bok.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Viktor Gårdsäter

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8