onsdag 20 januari 2021

Sammy Jeridi: Ghettokungen - Bokomdöme

 

Ghettokungen

Av Sammy Jeridi

Bokfabriken 2021

ISBN 9789178356690, Pocket, 352 sidor

 

 

En spännande debut står denna författare för. Spännande i ordets rätta bemärkelse. Han sparar inte på krutet och ger läsaren en berg- och dalbaneupplevelse med mycket action.

 

Det var kanske Jens Lapidus som introducerade den här genren med mycket förortssvenska och organiserad brottslighet i Stockholm. Nu är det inte längre någon nyhet men Sammy Jeridi kvalar verkligen in i samma klass.

 

Här finns några intressanta huvudpersoner. Främst handlar det om Leon som driver företaget Ghettosäljarna. Dit kan man vända sig för att beställa nästan vad som helst. T ex en levande tvättbjörn. Leons företag är mycket framgångsrikt, han kan ta betalt. Samtidigt har han lite heder i kroppen, narkotika vill han definitivt inte sälja. Han tycker själv att han har ett gott syfte med sina skumma affärer, han vill säkra sin lillebrors utbildning.

 

Kriminalkommissarie Eva Möller har ett förflutet där det ryms hemligheter. Hon agerar inte alltid efter regelboken, vilket får henne förflyttad till Palmegruppen. Där får de ett tips som kan lösa mordet.

 

Jambolo är en klassisk hårdför gangster. Han är ute efter ett vapen som Leon har sålt. Därför gör han allt för att få tag i honom och han skyr inga medel.

 

Den jakten blir upprinnelsen till en serie mer eller mindre våldsamma händelser med flera mord. Jakten trappas upp och de tre huvudpersonerna blir mer och mer indragna i en karusell av händelser.

 

Författaren lyckas hålla spänningen uppe och jag rycks med även om en del scener kanske är lite väl våldsamt explicita. Karaktärerna är väl gestaltade och trots brottsligheten kan man sympatisera med dem.

 

Kanske har Sammy Jeridi använt sig av slumpen alltför mycket. Många händelser och möten sker av en tillfällighet.

 

Det finns ändå inte mycket som ger sken av detta är en debut. Del två Ghettobröder kommer senare i år.

Betyg: 4 tomteluvor  


Författarfoto: Charlotte Baird


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2