måndag 11 januari 2021

Pia Kask: Älskaren - Bokomdöme

Älskaren

Av Pia Kask

Hoi Förlag 2020

ISBN 978917697, Inbunden, 319 sidor

 

Det här är andra boken om privatutredare Hannah Fors och polisen Henrietta Rollins, och att döma av hur boken slutar blir det minst en till.

Författaren har byggt upp en mästerlig grundintrig med en smitningsolycka. En kvinna blir brutalt överkörd, hon lever men prognosen är dyster. I mellankapitel får läsaren följa en närstående till henne som har blivit vittne till påkörningen. Han har observerat bilens registreringsnummer och tänker sig att mörda chauffören. Mycket går fel och det sker flera mord som förbryllar polisen.

Rollins anlitar sin civilutredare som är förhållandevis okänd bland poliskollegorna. Hannah har själv en hemlig och kriminell bakgrund. Hon gör allt för att inte bli avslöjad.

Samtidigt med huvudutredningen finns här flera ganska komplexa parallellhistorier. Kanske lite för många, och för krångliga. Det tar lite musten ur den fina intrigen med smitningen.

Boken är skriven i någon sorts kallhamrad  hårdkokt amerikansk 50-talsstil med cynismer och viss humor. Trevligt, men det lyckas inte fullt ut. Logiken är också bitvis bristfällig.

Ändå är karaktärerna Hannah och Henrietta intressanta bekantskaper, trots att de är allt annat än trovärdiga.

Det är synd på så rara ärtor. Den här exceptionellt välbyggda intrigen hade förtjänat en bättre omgivning. Det kan bara bli bättre till nästa del.

Betyg: 3 tomteluvor 

 Foto: Emma Jessica Johansson





2 kommentarer:

Lena Lundgren sa...

Jag kom till ungefär samma slutsats som du när jag recenserade denna roman i Dast.

Nisse Scherman sa...

Jag såg det Lena.

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3