onsdag 2 november 2022

Anna Roos: Ett dockspel - Bokomdöme

 

Ett dockspel

av Anna Roos

Louise Bäckelin Förlag 2022

ISBN 9789177994947, Inbunden, 266 sidor

 

Det är glädjande när man får en annorlunda bok i sin hand. Anna Roos har skapat en värld som till stor del tilldrar sig på ett hotell och samtidigt i ett dockhus. Hotell Tornvillans image är att inget rum är det andra likt. Tvärtom de är väldigt märkvärdiga. Ett med levande fjärilar, ett med en teaterscen och ett utan räta vinklar för att bara nämna några. I receptionen står ett dockhus, där många inte kan låta bli att omplacera dockorna. I takt med kommande händelser.

De har nu en drive där de bjuder in gäster som får bo en natt utan kostnad. Hotellet blir fullt av diverse människor. Under natten försvinner en flicka och en man blir mördad i en närliggande restaurang. Kan hotellgästerna ha något med mordet och försvinnandet att göra.

Bokens persongalleri får i egna kapitel långsamt avslöja bitar av hemligheterna sakta men säkert. Det är som att äta kronärtskocka. Gott medan man äter bladen, men samtidigt längtar man in till essensen, hjärtat, svaret på gåtan.

Osannolikt nog har alla boende och även en del andra människor i utkanten starka band som för dem samman. Här finns mycket att avslöja, mycket outtalat.

De många tillfälligheterna gör att man emellanåt skakar på huvudet, men ändå, det blir infernaliskt spännande.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Richard Ryan

 


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2