onsdag 2 november 2022

John Ajvide Lindqvist: Skriften i vattnet - Bokomdöme

Skriften i vattnet

av John Ajvide Lindqvist

Ordfront Förlag 2022

ISBN 9789177752813, Inbunden, 474 sidor

 

Det har skrivits mycket i pressen om vem/vilka som har fått erbjudande att skriva den sjunde Millenniumboken. Jag går inte närmare in på turerna runt det utan ägnar mig åt att skriva om den här boken istället.

Julia Malmros är deckarförfattare och får erbjudande om att skriva en fortsättning i Millenniumserien. Eftersom hon inte är något IT-snille får hon researchkontakt med slackern Kim Ribbing som ska hjälpa henne. Hennes skrivförsök blir emellertid brutalt refuserat och gör att hon åker ut till sin sommarstuga i skärgården för att slicka såren. Där får hon återigen kontakt med Kim.

På en grannö, på midsommarafton, blir ett helt sällskap brutalt mördade, slaktade. Den enda överlevande är en 14-årig flicka. Julia och Kim hamnar mitt i utredningen och en fantasifull historia rullas upp.

Intrigen är full av möjliga vinklingar och girar, och ibland omöjliga också. Hela berättelsen är en blinkning till Millennium, till Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist. John Ajvide Lindqvist, som vi tidigare har lärt känna som skräckmästare, briljerar nu med en deckarintrig som vänder många begrepp upp och ned. Det är svårt att skriva om just det utan att spoila.

Förutom att det är spännande och infallsrikt finns här en humor som, trots de blodiga morden, får läsaren att le och bli på gott humör. Jag hade hejdlöst roligt under läsningen. Författarens faiblesse för svensk schlager får mer än skymta fram. Bara det är underhållande.

De två välgestaltade huvudpersonerna Julia och Kim ska återkomma i Rummet i jorden som ska bli del två i denna serie som har fått namnet Blodstormen. Det tackar vi läsare för, sådant här berikar deckargenren.

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Thron Ullberg


 

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5