tisdag 5 mars 2024

Cecilie Östby: Det tredje ögat - Bokomdöme

 

Det tredje ögat
Av Cecilie Östby
Word Audio Publishing 2024
ISBN 9789180007917, Häftad, 299 sidor

Cecilie Östby skriver psykologiska thrillers. Dubbelt upp. Det handlar nämligen om psykiatri och psykologi. De berömda psykologerna och det äkta paret Beatrice och Filip Morgan dör med inte alltför stort tidsmellanrum. De har en dotter, Esther, som lever i deras skugga. Hon är nyutexaminerad psykiatriker och får jobb mycket tack vare pappans goda rykte.

Esther tar sig an sin pappas patienter och försöker samtidigt själv skapa sig en karriär. Pappan har drivit ett forskningsprojekt om sorg och där har ett antal personer deltagit för att utforska andlighet kring dödsfall. Esther söker upp dessa och det uppdagas mer och mer att det finns betänkligheter med vad gruppen har sysslat med.

Och hur står det till med pappans död? Var den verkligen naturlig? Sakta rullas en komplicerad historia upp. Cecilie Östby är skicklig på att beskriva människans psyke och att skapa en intressant intrig kring detta. Berättelsen är kryddad med många ingredienser; självmord, adoptioner, dödshjälp, galenskap och seanser för att bara nämna några. Konstnären Hilda af Klint är oväntat en viktig beståndsdel i berättelsen.

Spänningshistoriens kriminalelement är emellertid inte så starka. Det handlar mer om att författaren är skicklig på att skriva en inträngande, intressant och ändå ganska spännande roman.

Betyg: 4 tomteluvor   

Foto: Rosie Alm





Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5