måndag 4 mars 2024

David Renklint: Döparen - Bokomdöme

 

Döparen
Av David Renklint
Bokförlaget Polaris 2024
ISBN 9789180661515, Danskt band, 227 sidor

Författaren har en omfattande bokproduktion bakom sig, främsta av barn- och ungdomsböcker. Det är mest fantasy eller skräckhistorier men den här senaste utgivningen kan mer kategoriseras som en psykologisk thriller. För vuxna. David Renklint är lärare och religionsvetare, det senare har han använt sig av i denna första del av Mardalen-serien.

I fiktiva Mardalen är brottsligheten hög. Det är en gammal gruvort som bär på grådaskiga minnen. På en lekplats hittas ett mördat barn. Den nybakade polisen Mikael kastas rakt in i fallet. Själv bär han på en sorglig historia. Han har verkligen inte varit Guds bästa barn. Vi får också följa Lilja och hennes dotter Julia. Lilja oroar sig men forskar ändå i mordet, detsamma gör Mikael. 

Det handla om brott, om religion. Det handlar om skuld och försoning. Intrigen bjuder på flera överraskningar. Båda huvudpersonerna funderar på vad det finns för psykologiska bevekelsegrunder till det hemska, det otänkbara. Det är så berättelsen förs framåt.

David Renklint har ett eget sätt att hantera en spänningshistoria även om den inte är speciellt originell. Han kan hantera språket väl och det känns emellanåt nästan dokumentärt. Trovärdigheten i polisarbetet är emellertid tämligen lågt, men det kanske inte krävs. Jag hade också önskat lite mer märg i karaktärerna, de får inte riktigt liv.

Ett stort plus för det angenäma sidantalet. Ibland behövs det inte mer för att skapa en spännande historia.

Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Stefan Tell  





Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5