tisdag 19 mars 2024

Lina Areklew: Utan dig - Bokomdöme

 

Utan dig
Av Lina Areklew
Bazar 2024
ISBN 9789180065603, Inbunden, 408 sidor

Örnsköldsvik och Ulvön i skärgården utanför staden har varit skådeplats för Lina Areklews kriminalromaner om polisen Sofia Hjertén. En återkommande person är också polisaspiranten Fredrik Fröding. Han har barn ihop med Sofia, men de lever inte ihop. Tvärtom. De har var för sig andra livskamrater.

Relationen mellan dessa personer tar stor plats i boken och kan emellanåt ta över så att kriminalberättelsen får stå åt sidan. Fredriks nya livskamrat Ida är knepig medan Sofia har det bättre med sin Rodde. Fredrik och Ida tar dessutom hand om en tonårsflicka med problem, Juni.

Junis bästa vän blir våldsamt misshandlad på en ungdomsfest. En fest med både droger och alkohol. Ungdomarna är svåra att komma till tals med och det finns därför få vittnen till händelsen.

Det jag uppskattar mest i den här boken är beskrivningen av ungdomarna, deras problem och deras drömmar. Författaren lägger ett bra fokus på vad klyftan till de vuxna kan åstadkomma. 

Brottet är brutalt och polisen har en starkt misstänkt person, men är ändå osäkra på de är på rätt spår. Sofia och hennes kollegor trevar sig fram och får kombinera spaningen med sina egna relationsproblem. När upplösningen kommer är den mer än överraskande. 

Det här är den fjärde delen i Ulvöserien och jag är säker på att författaren har många följare som är nyfikna på hur det ska gå för Sofia och Fredrik och deras respektive liv. Det är jag också, men jag önskar mig ändå en lite mer framträdande deckarhistoria.

Betyg: 3 tomteluvor 

Foto: Peter Knutson 

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5