Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 12 februari 2010

Håkan Östlundh: Jag ska fånga en ängel - Bokomdöme

Jag ska fånga en ängel
av Håkan Östlundh
Forum (2010)
Östlund har tillhört de flertaliga Gotlandsförfattarna  och har tidigare gett ut fyra rosade kriminalromaner. När han nu förflyttar sitt författarskap till Sollentuna utanför Stockholm blir resultatet något som är svårt att passa in i den genrén. Jag ska fånga en ängel är mer en relationsroman, om än med ett kriminellt inslag.

Här finns två parallella handlingar som i stort inte har något med varandra att göra. Polisen Paul Bäckström och förläggaren Ylva Ström har ett passionerat förhållande. Han är ensamstående pappa med delad vårdnad och hon är gift i ett förhållandevis tryggt äktenskap. Beskrivningen av deras passion, eller är det kärlek, är bokens huvudtema. Och även den del som är mest spännande.

Samtidigt skriver Östlundh om ett ungdomsbråk som urartar. Förortsgänget konfronteras med överklassungdomarna och det får ett tragiskt slut. Denna del känns mer dokumentär, mer som en beskrivning av en händelse som har skett.

Boken är mycket välskriven och man lider med huvudpersonerna i båda historierna. Men det känns svårt att kalla detta för en deckare. Polis och dråp till trots.

BETYG: 4 tomteluvor

Inga kommentarer: