Tjenahej alla läsare av min blogg. Jag är en sjuttifemårig samlare av film, musik & litteratur. Övriga fritidsintressen: Dart & familjen naturligtvis. Detta är en blandad sida med tonvikt på deckarrecensioner.
onsdag 30 mars 2011
Håkan Östlundh på besök...
...hos Sällskapet Deckarvännerna igår. Han smyglanserade sin nya bok Inkräktaren som är den femte boken om den gotländske kriminalpolisen Fredrik Broman. Han har även skrivit några barn- och ungdomsböcker samt romanen Jag ska fånga en ängel som har ett verkligt ungdomsmord i Sollentuna som inspirationskälla. Så här skrev jag om den: http://nissescherman.blogspot.com/2010/02/hakan-ostlundh-jag-ska-fanga-en-angel.htmlHåkan berättade trevligt om sitt författarskap och hur man måste tumma lite på verkligeten för att dikten ska bli underhållande och läsbar. Hans böcker har genom gående mötts med god kritik. Han har en hemsida också: http://www.hakanostlundh.se/
Veckans låt 104
Det brittiska bandet The Troggs, ledda av Reg Presley, hade bara en etta på Tio i Topp. 13 augusti 1966 och i två veckor toppade de med With A Girl Like You. Deras största hit var annars Wild Thing, men den nådde bara femteplatsen tidigare samma år. Reg Presleys låt, som även The Troggs hade en hit med, Love Is All Around blev ledmotiv till filmen Fyra bröllop och en begravning. Covern spelades in av gruppen Wet Wet Wet. Bandet uppträder fortfarande. Jag såg dem för några år sedan i Globen Annexet. De var ganska tråkiga. http://www.my-generation.org.uk/Troggs/
tisdag 29 mars 2011
Ingrid Hedström: Blodröd måne över Villette - Bokomdöme
Blodröd måne över Villette
Av Ingrid Hedström
Alfabeta 2011
Den fjärde delen i Ingrid Hedströms serie om den belgiska undersökningsdomaren Martine Poirot börjar i riktig Agatha Christieklass. Martine åker med Orientexpressen där ett mord begås och omständigheterna visar att mördaren måste vara en person i just den vagnen. Känns det igen, jo - naturligtvis sneglar författarinnan, liksom i tidigare böcker, på flera av sina berömda föregångare. I förra boken fick vi ju t ex återse Maria Langs karaktärer Einar och Puck Bure.
Handlingen är även denna gång mestadels förlagd till den fiktiva belgiska staden Villette och tiden är 1995. Under denna tid bodde Ingrid Hedström i landet och det märks att hon kan sitt Belgien. Det är inte utan att det blir lite Nesserskt i ortsnamnen, men han har ju diktat upp hela sin geografi, här är det bara Villette som är påhittat. Även i språket finns det många likheter mellan Nesser och Hedström. Båda författarna har en mycket god känsla för detaljer, detaljer som ökar både läsvärde och trovärdighet.
Det kan emellanåt bli lite svårt att hålla reda på alla personer med belgiska namn som figurerar i boken. Därför finns där en lista på karaktärerna. Men varför är den placerad sist i boken? Läsaren som inte tjuvkikar i slutet av boken går därför miste om denna hjälp, och blir istället besviken när listan först dyker upp när boken är färdigläst.
En lärare i Villette får sin fru, dotter och barnbarn brutalt mördade. Martine Poirot leder utredningen och finner att spåren går många år bak i tiden. Vi får många intressanta historiska återblickar och sakta men säkert rullas den fantasifulla lösningen upp. Ibland använder sig kanske författaren av lite väl många tillfälligheter, men hon är förlåten efter som hon skriver så infernaliskt bra, målande och spännande. Det märks att hon läst både brittiska och svenska klassiska deckarförfattare, men själv är hon lite mer blodig och brutal i sin intrig.
Ingrid Hedström har onekligen blivit en av våra absolut skickligaste deckarförfattare och jag blir lika överraskad varje gång hur bra hennes böcker är och hur lite hon uppskattas. Det här borde redan nu vara en självskriven kandidat till årets deckare.
Betyg: 5 tomteluvor
Crime Night
Jag var på Crime Night i Uppsala igår. På Lucullus. Under ledning av författaren mm Ulf Broberg. Det var en trevlig tillställning med ett par intressanta inslag.
Först pratade polisen och författaren Peter Lundström om problemet med biometrisk identifikation. När man t ex reser in i USA blir man biometriskt identifierad, och det sparas i sjuttio år. Vad händer då med de personer som har skyddad identitet? Knepigt!!!
Därefter fick vi höra mycket av och om Ulla Bolinders författarskap. Hon har bl a givit ut fyra kriminalromare om journalisten David Weber. Ulla B skriver inte riktigt som andra deckarförfattare. Hon har ingen önskan att underhålla, hon vill beskriva verklighetens hemska sanningar. Hon låter därför sina handlingar i böckerna speglas från olika håll. Intressant!!
Ishockey
Nu när mina hjältar åkt ur SM-striden i ishockey kan man inte heller följa de kvarvarande lagens kamp om bucklan. Alla återstående matcher produceras av usla TV4. Jag blir bra pinsamt berörd när jag försöker titta. Radio eller tidningar får duga.
Eller ännu bättre: Nu börjar allsvenskan i fotboll. Heja Djurgårn!!!
Lars Wilderäng: Midvintermörker - Bokomdöme
Av Lars Wilderäng
Förlag Ängsjödal 2011
Detta är i allra högsta grad ett politiskt inlägg. Lars Wilderäng skriver om vad konsekvenserna kan bli av nedskärningarna i det svenska militära försvaret. Jag ämnar inte recensera åsikterna, utan ägnar mig istället åt boken som spänningsroman.
Jag är mycket imponerad av författarens med all säkerhet stora researcharbete. Han säger själv att boken har tagit nästa två år att skriva. Det kan man gott förstå. Romanen innehåller extremt mycket detaljinformation om militära strategier, om vapen, fordon, flygplan och andra stridsmedel. Detta innebär att det blir ganska svårläst, till och med lite enformigt för den som inte har intresse av det området. Även om det är action från första sidan till sista.
För action är det, mycket och realistisk sådan. Det Lars Wilderäng beskriver är vad som skulle kunna hända om Sverige i framtiden blir invaderat av främmande makt. I detta fall är det Ryssland som invaderar främst Gotland, men även andra militärt vitala delar av landet blir attackerade. Flygplatser, politiska strategiska byggnader mm bombas och sätts i brand. Stockholm, Göteborg och Malmö slås ut. Statsministern och kungen dödas. Hur ska landets försvar möta attacken? P.g.a. tidigare politiska beslut finns inte mycket att sätta emot.
I det försvar som ändå finns får vi möta många hjältar. Många som offrar sig för sitt land, både kvinnor och män, militärer och poliser. Men på något sätt får jag för mig att krig är ännu hemskare än vad författaren beskriver. Jag kommer på mig själv med att längta till boken slut. Alla detaljer, alla personer och mängder av militära beteckningar passerar rakt igenom hjärnan utan att fastna.
Som debattinlägg är boken säkert bättre än som spänningsroman. Därtill är den för lång och för detaljrik. Att författaren är mycket engagerad och brinner för det han skriver om kan man inte tvivla på. Samtidigt tror jag att de som har mest behållning av boken är de som redan innan delar författarens åsikter.
Betyg: 2 tomteluvor
fredag 25 mars 2011
Märkliga skivomslag 9
Rut och Ragnar
Igår var jag på Stadsteaterns uppsättning av Kristina Lugns Rut och Ragnar. En tänkvärd komedi med många allvarliga bottnar.
En dag för länge sen lovade Rut och Ragnar varandra evig kärlek. Nu har det blivit hög tid att avge ett nytt löfte. Att för alltid lämna varandra ifred. De börjar dela upp sina gemensamma ägodelar. Men hur ska de dela upp drömmarna? Och de gemensamma minnena?
Jan-Olof Strandberg gör Stadsteaterdebut med Kristina Lugns skilsmässopjäs. Pjäsen hade urpremiär 1997 på Teater Brunnsgatan Fyra. När den nu för första gången sätts upp på Stockholms stadsteater är det med det äkta paret Meta Velander och Ingvar Kjellson i rollerna.
Han fyller 88 i maj och och hon 87 i augusti. Och de är gifta på riktigt, och har varit det sedan samma år jag föddes för över sextio år sedan. Men de levererar fortfarande...nästan ofattbart bra.
En dag för länge sen lovade Rut och Ragnar varandra evig kärlek. Nu har det blivit hög tid att avge ett nytt löfte. Att för alltid lämna varandra ifred. De börjar dela upp sina gemensamma ägodelar. Men hur ska de dela upp drömmarna? Och de gemensamma minnena?
Jan-Olof Strandberg gör Stadsteaterdebut med Kristina Lugns skilsmässopjäs. Pjäsen hade urpremiär 1997 på Teater Brunnsgatan Fyra. När den nu för första gången sätts upp på Stockholms stadsteater är det med det äkta paret Meta Velander och Ingvar Kjellson i rollerna.
Han fyller 88 i maj och och hon 87 i augusti. Och de är gifta på riktigt, och har varit det sedan samma år jag föddes för över sextio år sedan. Men de levererar fortfarande...nästan ofattbart bra.
onsdag 23 mars 2011
Veckans låt 103
Västkustens Beatles kallades Göteborgsbandet Tages som också var flickornas favoritband. Den 30 juli 1966 fick de sin andra och sista Tio i Toppetta med In My Dreams. I samma veva lämnade trummisen Freddie Skantze bandet och ersattes av Tommy Tausis. Han stannade bara i bandet ett halvår och ersattes i sin tur av Lill-Babs brorsa Lasse Svensson. http://60spunk.m78.com/tagesindex.html Kolla in detta inslag där alla försöker vara onödigt coola, och röker gör de också.
tisdag 22 mars 2011
Spännande
Den senaste månaden har min blogg haft 2 761 läsare i Sverige. Det är väl OK, men vilka är dessa följande? 145 tyskar har varit här och läst. För att inte tala om 133 danskar, 105 amerikaner och 79 finländare. Och sedan kommer 37 japaner (har inte de annat att bekymra sig över), 36 thailändare, 30 norrmän (svagt lite), 29 holländare och 18 britter. Vilka är nu alla dessa människor undrar man?
måndag 21 mars 2011
Varg Gyllander: Det som vilar på botten - Bokomdöme
Det som vilar på botten
Av Varg Gyllander
Bra Böcker 2011Det är nu dags nu för tredje boken om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin. Den yrkeskåren hör inte till de vanligast beskrivna i svensk kriminallitteratur. Fascinationen med att lösa brott med tekniska hjälpmedel är ändå stor. TV-serier med det temat är som bekant ganska vanliga. Problemet kan bli att övrig polisverksamhet, som antagligen är än viktigare, tonas ner så att det verkar som om det är teknikerna enbart som klarar upp fallen.
Vi har nu mött paret Holtz och Levin några gånger och de är alldeles ovanligt väl beskrivna karaktärer. Det är till och med så att bokens tonvikt läggs på dessa bådas problem och utveckling. Tyvärr blir det lite grand på bekostnad av miljöbeskrivningen. Denna gång är stora delar av handlingen förlagd till ett kryssningsfartyg på Ålands Hav. Där finns många tacksamma miljöer att använda, men det blir ganska kortfattade beskrivningar av fartyg och kryssning.
M/S Vega har svårt med konkurrensen på Östersjön. Rederiet satsar på att anlägga en djungel på fartyget. I denna urskog, bland regnskog, kajmaner och andra djur, hittas liket av en man. Holtz flyttar in i en fartygshytt för att kunna undersöka brottsplatsen. Samtidigt får Levin ansvaret för en familjetragedi med tre döda personer. Läsaren får följa utredningen och hur den påverkar bokens polistekniker.
Varg Gyllander som är pressekreterare vid Rikskriminalen kan sitt ämne och han har förmåga att engagera. Han skriver lätt och man blir onekligen intresserad av huvudpersonernas problem och drivkrafter.
Jag blir alltid lika glad när det refereras till mina favoritböcker. I denna bok får vi veta att kaptenen på M/S Vega tidigare var kapten på Götakanalbåten Diana när där begicks ett mord på den amerikanska turisten Roseanna McGraw. Alldeles riktigt – från Sjöwall/Wahlöös Roseanna. Mindre trevligt är när olika parallellhandlingar helt plötsligt visar sig ha gemensamma nämnare utöver trovärdighetens gräns. http://www.varggyllander.se/
Betyg: 3 tomteluvor
Av Varg Gyllander
Bra Böcker 2011Det är nu dags nu för tredje boken om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin. Den yrkeskåren hör inte till de vanligast beskrivna i svensk kriminallitteratur. Fascinationen med att lösa brott med tekniska hjälpmedel är ändå stor. TV-serier med det temat är som bekant ganska vanliga. Problemet kan bli att övrig polisverksamhet, som antagligen är än viktigare, tonas ner så att det verkar som om det är teknikerna enbart som klarar upp fallen.
Vi har nu mött paret Holtz och Levin några gånger och de är alldeles ovanligt väl beskrivna karaktärer. Det är till och med så att bokens tonvikt läggs på dessa bådas problem och utveckling. Tyvärr blir det lite grand på bekostnad av miljöbeskrivningen. Denna gång är stora delar av handlingen förlagd till ett kryssningsfartyg på Ålands Hav. Där finns många tacksamma miljöer att använda, men det blir ganska kortfattade beskrivningar av fartyg och kryssning.
M/S Vega har svårt med konkurrensen på Östersjön. Rederiet satsar på att anlägga en djungel på fartyget. I denna urskog, bland regnskog, kajmaner och andra djur, hittas liket av en man. Holtz flyttar in i en fartygshytt för att kunna undersöka brottsplatsen. Samtidigt får Levin ansvaret för en familjetragedi med tre döda personer. Läsaren får följa utredningen och hur den påverkar bokens polistekniker.
Varg Gyllander som är pressekreterare vid Rikskriminalen kan sitt ämne och han har förmåga att engagera. Han skriver lätt och man blir onekligen intresserad av huvudpersonernas problem och drivkrafter.
Jag blir alltid lika glad när det refereras till mina favoritböcker. I denna bok får vi veta att kaptenen på M/S Vega tidigare var kapten på Götakanalbåten Diana när där begicks ett mord på den amerikanska turisten Roseanna McGraw. Alldeles riktigt – från Sjöwall/Wahlöös Roseanna. Mindre trevligt är när olika parallellhandlingar helt plötsligt visar sig ha gemensamma nämnare utöver trovärdighetens gräns. http://www.varggyllander.se/
Betyg: 3 tomteluvor
söndag 20 mars 2011
MATematik
Fotboll
fredag 18 mars 2011
Europas bästa deckarförfattare
Den brittiska tidningen The Observer har låtit ranka Europas tio bästa deckarförfattare. Eller rättare sagt, de tio bästa som inte är bosatta i Storbritannien. Sverige innehar två av de platserna, men listan toppas av islänningen Arnaldur Indridason.
1. Arnaldur Indridason
2. Henning Mankell
3. Fred Vargas
4. Maj Sjöwall & Per Wahlöö
5. Petros Markaris
6. Pierre Magnan
7. Manuel Vázquez Montalbán
8. Jean-Claude Izzo
9. Andrea Camilleri
10. Timothy Williams
1. Arnaldur Indridason
2. Henning Mankell
3. Fred Vargas
4. Maj Sjöwall & Per Wahlöö
5. Petros Markaris
6. Pierre Magnan
7. Manuel Vázquez Montalbán
8. Jean-Claude Izzo
9. Andrea Camilleri
10. Timothy Williams
Niclas Ericsson: Turkish Delight - Bokomdöme
Turkish Delight
Av Niclas Ericsson
Norstedts 2011Niclas Ericsson debuterade förra året med Familjehemligheter om journalisten Patrik Anderson. Det är numera inte så ovanligt med en homosexuell hjälte i kriminalgenren, men denna gång har författaren tonat ner de erotiska delarna i handlingen. Det är bra.
Handlingen är förlagd till Istanbul, och då till de mer obskyra och undanskymda delarna av staden. Vi får möta människor med ett antal olika sexuella preferenser. Men till skillnad från många andra böcker jag läst med samma tema är personerna beskrivna med stor värme. De framställs inte som extrema kufiska karaktärer. Inte heller framställs de som att de endast har sexuella behov. Kort sagt; de beskrivs som mänskliga varelser som man lätt kan ta till sitt hjärta. Precis som det naturligtvis är i vardagen.
Patrik får ett rop på hjälp från sin vän Okan Can (som vi träffade i förra boken också) i Istanbul. Han vill ha hjälp med att hitta en försvunnen vän och ett försvunnet dokument. Det ryktas att där finns information om det folkmord på armenier 1915 som diskuterats mycket på senare tid. Patrik konfronteras med många mystiska människor i de mörkaste delarna av Istanbul. Där frodas sexuella avarter, våld och orientalisk mystik.
Författaren kan Istanbul, men de delar han beskriver är inte direkt någon turistpropaganda. Jag blir i alla fall inte sugen på att åka dit. Det är dramatiskt, spänningsnivån är hög, men det blir till sist lite enformigt med alla politiska förvecklingar och ständiga miljöbyten. Men om Niclas Ericsson fortsätter att utvecklas som han gjort mellan bok ett och två ser jag med spänning fram emot trean.
Betyg: 3 tomteluvor
Av Niclas Ericsson
Norstedts 2011Niclas Ericsson debuterade förra året med Familjehemligheter om journalisten Patrik Anderson. Det är numera inte så ovanligt med en homosexuell hjälte i kriminalgenren, men denna gång har författaren tonat ner de erotiska delarna i handlingen. Det är bra.
Handlingen är förlagd till Istanbul, och då till de mer obskyra och undanskymda delarna av staden. Vi får möta människor med ett antal olika sexuella preferenser. Men till skillnad från många andra böcker jag läst med samma tema är personerna beskrivna med stor värme. De framställs inte som extrema kufiska karaktärer. Inte heller framställs de som att de endast har sexuella behov. Kort sagt; de beskrivs som mänskliga varelser som man lätt kan ta till sitt hjärta. Precis som det naturligtvis är i vardagen.
Patrik får ett rop på hjälp från sin vän Okan Can (som vi träffade i förra boken också) i Istanbul. Han vill ha hjälp med att hitta en försvunnen vän och ett försvunnet dokument. Det ryktas att där finns information om det folkmord på armenier 1915 som diskuterats mycket på senare tid. Patrik konfronteras med många mystiska människor i de mörkaste delarna av Istanbul. Där frodas sexuella avarter, våld och orientalisk mystik.
Författaren kan Istanbul, men de delar han beskriver är inte direkt någon turistpropaganda. Jag blir i alla fall inte sugen på att åka dit. Det är dramatiskt, spänningsnivån är hög, men det blir till sist lite enformigt med alla politiska förvecklingar och ständiga miljöbyten. Men om Niclas Ericsson fortsätter att utvecklas som han gjort mellan bok ett och två ser jag med spänning fram emot trean.
Betyg: 3 tomteluvor
Märkliga skivomslag 8
Max Bygraves är en engelsk komiker och sångare född 1922. Han slog igenom i BBC:s radioshow Educating Archie, men blev mest berömd för sina TV-framträdanden. Han gjorde en serie skivinspelningar som kallades Singalongamax. Det här är en av dem. http://www.maxbygraves.com/index2.htm
Källa: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag
onsdag 16 mars 2011
Veckans låt 102
Den 9 juli och tre veckor framåt fick The Hollies sin andra Tio i Toppetta med Bus Stop, som handlar om hur man blir förälskad vid busshållplatsen. Gulligt!!! Låten innebar också gruppens genombrott i USA.
The Hollies blev berömda för sin stämsång och gitarristen Graham Nash blev senare medlem av supergruppen Crosby, Stills & Nash (ibland även & Young), som också satte stämsång i högsätet. När Allan Clarke 1971 slutade som sångare fick gruppen en svensk sådan, Mikael Rickfors. Tyvärr upphörde de då med att producera listlåtar. Det blev bättre när Clarke återvände två år senare. http://www.hollies.co.uk/ Här ett inslag från brittiska Top of the Pops:
The Hollies blev berömda för sin stämsång och gitarristen Graham Nash blev senare medlem av supergruppen Crosby, Stills & Nash (ibland även & Young), som också satte stämsång i högsätet. När Allan Clarke 1971 slutade som sångare fick gruppen en svensk sådan, Mikael Rickfors. Tyvärr upphörde de då med att producera listlåtar. Det blev bättre när Clarke återvände två år senare. http://www.hollies.co.uk/ Här ett inslag från brittiska Top of the Pops:
tisdag 15 mars 2011
måndag 14 mars 2011
S. R. Nordström: Mord med guldkant - Bokomdöme
Mord med guldkant
Av S.R. Nordström
Apec förlag 2011Författaren är en f d journalist som nu ägnar sig åt internationella affärer. Titeln på denna bok sammanfaller märkligt nog med Nora Roberts andra bok i kriminalserien om Eve Dallas. Nordström har på samma förlag givit ut en kriminalroman som heter Direktörsmordet, som utkom 2003.
Direktören Henry Hellman firar midsommar på sin ö i Stockholms skärgård. Ett funnet kvinnolik bryter abrupt sommarstämningen. Den pensionsmässige kriminalkommissarien Åke Sellén kastas in i fallet som har många internationella förvecklingar. Motivet till mordet och till fler blodiga händelser står att finna långt tillbaka i andra världskrigets händelser.
Grundhistorien är till en början fyndig och intressant, men blir ju längre boken lider mer och mer osannolik och ganska rörig. Romanen hade mått bra av att ha kortats ner rejält för att få historien att bli mer koncentrerad och därmed också ökat spänningsfaktorn. Korrekturläsaren borde också få sig en känga. Slarvigt arbete.
Författaren kan sitt Stockholm. Skildringarna av den och framförallt skärgården är kärleksfulla och målande. Personbeskrivningarna håller inte samma kvalitet. Karaktärerna förmår inte riktigt gripa tag i läsaren lika mycket som handlingen kräver. Och där finns en del erotiska beskrivningar som i sitt ordval och uttryckssätt inte är något för dagens kvinnorörelse. Att utförligt detaljerat beskriva en obduktion kanske är intressant för de extremt blodtörstiga, men i mitt tycke är det mer äckligt än förhöjande av läsvärdet.
Sammanfattningsvis tycker jag att här finns ett embryo till ett bra deckarförfattande. Korta ner, koncentrera och läs korrektur med glasögon på!!
Av S.R. Nordström
Apec förlag 2011Författaren är en f d journalist som nu ägnar sig åt internationella affärer. Titeln på denna bok sammanfaller märkligt nog med Nora Roberts andra bok i kriminalserien om Eve Dallas. Nordström har på samma förlag givit ut en kriminalroman som heter Direktörsmordet, som utkom 2003.
Direktören Henry Hellman firar midsommar på sin ö i Stockholms skärgård. Ett funnet kvinnolik bryter abrupt sommarstämningen. Den pensionsmässige kriminalkommissarien Åke Sellén kastas in i fallet som har många internationella förvecklingar. Motivet till mordet och till fler blodiga händelser står att finna långt tillbaka i andra världskrigets händelser.
Grundhistorien är till en början fyndig och intressant, men blir ju längre boken lider mer och mer osannolik och ganska rörig. Romanen hade mått bra av att ha kortats ner rejält för att få historien att bli mer koncentrerad och därmed också ökat spänningsfaktorn. Korrekturläsaren borde också få sig en känga. Slarvigt arbete.
Författaren kan sitt Stockholm. Skildringarna av den och framförallt skärgården är kärleksfulla och målande. Personbeskrivningarna håller inte samma kvalitet. Karaktärerna förmår inte riktigt gripa tag i läsaren lika mycket som handlingen kräver. Och där finns en del erotiska beskrivningar som i sitt ordval och uttryckssätt inte är något för dagens kvinnorörelse. Att utförligt detaljerat beskriva en obduktion kanske är intressant för de extremt blodtörstiga, men i mitt tycke är det mer äckligt än förhöjande av läsvärdet.
Sammanfattningsvis tycker jag att här finns ett embryo till ett bra deckarförfattande. Korta ner, koncentrera och läs korrektur med glasögon på!!
Betyg: 2 tomteluvor
fredag 11 mars 2011
Märkliga skivomslag 7
torsdag 10 mars 2011
Spårvägsmuseet
Var på Spårvägsmuseet igår med gubbarna. Ett nostaliskt och trevligt museeum, givetvis med tonvikt på Stockholms kommunikationer. Men vi var främst där för att titta på den lilla, men ändå intressanta specialutställningen av Per Lindroos fotografier från ett rivningsdrabbat Stockholm på 60-talet. Innan det är för sent heter lämpligt nog utställningen.
Leksaksmuseet har flyttat in i samma lokaler. Det märks, många dagisgrupper var där på besök. Fiket var ingen höjdare.
onsdag 9 mars 2011
Veckans låt 101
Det amerikanska bandet The Lovin' Spoonful med frontfiguren och låtskrivaren John Sebastian producerade många oförglömliga låtar på 60-talet. Men på Tio i Topp fick de bara en etta, och det med en ganska usel låt. 2 juli 1966 hamnde de där med Baldheaded Lena. Kanske något för hustrun som bär det namnet.
Det är inte heller John som sjunger på denna låt, utan istället Zal Yanovsky. http://flaming-pie.net/spoonful/
Det är inte heller John som sjunger på denna låt, utan istället Zal Yanovsky. http://flaming-pie.net/spoonful/
tisdag 8 mars 2011
Märtas
På lagom promenadavstånd hemifrån finns det ett trevligt fik. Och dessutom har de egen chokladtillverkning. Inte helt fel. Mjauuu!!! http://www.martaschoklad.se/index.html
Men de har på tok för lite kunder. Har ni vägarna förbi, eller bor i närheten. Titta in, vet jag!!!
Radio Nord
Idag skulle Radio Nord fyllt 50 år. Radiokanalen som var en piratkanal och 30 år före sin tid. Populärmusik och reklam blandades till myndigheternas stora förtret.
måndag 7 mars 2011
SMS frimärke
Våren nalkas...
Säkra vårtecken. Det dammar lite på gatan utanför. Bajen håller på att få stryk i bandy. Hockey VM är långt borta.
Då kan det kännas bra att byta musik i telefonen. Och när våren är nära blir det mycket 60-tal. T ex Blind Faith, Fleetwood Mac, John Mayall, Paul Butterfield, Small Faces, Who, Yardbirds och Beatles. Blandat med lite från olika tider. Lista finns längre ner på bloggen i vänsterkolumnen.
Då kan det kännas bra att byta musik i telefonen. Och när våren är nära blir det mycket 60-tal. T ex Blind Faith, Fleetwood Mac, John Mayall, Paul Butterfield, Small Faces, Who, Yardbirds och Beatles. Blandat med lite från olika tider. Lista finns längre ner på bloggen i vänsterkolumnen.
söndag 6 mars 2011
Berndt Andersson: Näktergalen sjunger falskt - Bokomdöme
Näktergalen sjunger falskt
Av Berndt Andersson
Libra Arctic Förlag 2009Berndt Anderssons spionthrillers är tänkta att bygga på autentiskt material och verkliga händelser. Och det är de säkert också. Men han tar ut svängarna ganska mycket, vilket ger trovärdigheten en rejäl törn.
Den svenska agenten Lene Sörensen är en slags kvinnlig Carl Hamilton. Hon klarar det mesta och sänds ofta på uppdrag i fientligt land. Sympatiskt nog är hon privat en ganska vanlig människa till skillnad från Guillous superhjälte. Tillsammans med sin chef Barnetoft, som hon även har en gryende affär med, sänds hon på ett uppdrag hon inte vill ha. Uppdraget är våldsfyllt och dramatiskt, men Lene klarar det mesta. Det leder också till fler insatser utomlands från hennes sida. Hon ska till sist försöka frita en svensk radarexpert i Ryssland. Han har skjutits ned och svårt skadad förts till en ort inne i Ryssland.
Skådeplatsen för boken är Baltikum och Ryssland, men vi får även följa de politiska bevekelsegrunderna för uppdraget på regeringsnivå. Handlingen är förlagd till efterkrigstiden med alla dess internationella spänningar. Därför är också den amerikanska underrättelsetjänsten involverad i handlingen.
Författaren kan sin krigshistoria, de olika staternas underrättelseverksamhet och alla de militära enheter som han beskriver; flygplan, bilar, vapen etc. Spänningsmomenten kan man inte klaga på, men Lenes superagentverksamhet blir ibland lite väl otrolig. Beskrivningarna av det taktiska spelet överträffar vida de rena actionavsnitten.
Detta är den fjärde romanen i serien och titlarna är nästan värda ett eget kapitel. De kittlar verkligen fantasin. Eller vad sägs om de tidigare Hönsen värper små ägg i år, Tuppen gal tidigt på torsdag och Korgen full av ruttna ägg.
Betyg: 3 tomteluvor
Av Berndt Andersson
Libra Arctic Förlag 2009Berndt Anderssons spionthrillers är tänkta att bygga på autentiskt material och verkliga händelser. Och det är de säkert också. Men han tar ut svängarna ganska mycket, vilket ger trovärdigheten en rejäl törn.
Den svenska agenten Lene Sörensen är en slags kvinnlig Carl Hamilton. Hon klarar det mesta och sänds ofta på uppdrag i fientligt land. Sympatiskt nog är hon privat en ganska vanlig människa till skillnad från Guillous superhjälte. Tillsammans med sin chef Barnetoft, som hon även har en gryende affär med, sänds hon på ett uppdrag hon inte vill ha. Uppdraget är våldsfyllt och dramatiskt, men Lene klarar det mesta. Det leder också till fler insatser utomlands från hennes sida. Hon ska till sist försöka frita en svensk radarexpert i Ryssland. Han har skjutits ned och svårt skadad förts till en ort inne i Ryssland.
Skådeplatsen för boken är Baltikum och Ryssland, men vi får även följa de politiska bevekelsegrunderna för uppdraget på regeringsnivå. Handlingen är förlagd till efterkrigstiden med alla dess internationella spänningar. Därför är också den amerikanska underrättelsetjänsten involverad i handlingen.
Författaren kan sin krigshistoria, de olika staternas underrättelseverksamhet och alla de militära enheter som han beskriver; flygplan, bilar, vapen etc. Spänningsmomenten kan man inte klaga på, men Lenes superagentverksamhet blir ibland lite väl otrolig. Beskrivningarna av det taktiska spelet överträffar vida de rena actionavsnitten.
Detta är den fjärde romanen i serien och titlarna är nästan värda ett eget kapitel. De kittlar verkligen fantasin. Eller vad sägs om de tidigare Hönsen värper små ägg i år, Tuppen gal tidigt på torsdag och Korgen full av ruttna ägg.
Betyg: 3 tomteluvor
Melodifestivalen
För att öka nöjesfaktorn och göra programmet lite mer seriöst langar man in Adam Alsing. Vart är världen på väg?
fredag 4 mars 2011
Lasse Eriksson
För ungefär två veckor sedan träffade jag komikern, skådespelaren mm Lasse Eriksson i Uppsala. Idag får jag höra att han avlidit under en teaterföreställning igår kväll. Hemskt sorgligt. Lasse Eriksson var årsbarn med mig och blev 61 år. http://www.lasseeriksson.se/
Märkliga skivomslag 6
Örjan Olsson var fjorton år när denna skiva släpptes 1964. Vad han gör idag är okänt.
Källa: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag
Källa: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag
onsdag 2 mars 2011
Veckans låt 100
Jubileum på G. Den hundrade Veckans låt. Genomgången av Tio i Toppettor som började med Eddie Hodges I'm Gonna Knock On Your Door den 14 oktober 1961 och kommer att sluta med The Rubettes Sugar Baby Love 29 juni 1974. Men dit är det långt.
Vi är nu framme vid 11 juni 1966 då den engelska gruppen The Hollies fick sin första av fem Tio i Toppettor med Very Last Day. Den hängde kvar där i tre veckor. Låten lanserades 1963 av Peter, Paul & Mary.
The Hollies bestod vid denna tid av Allan Clarke, Graham Nash, Tony Hicks, Bobby Elliott och Bernie Calvert.
Vi är nu framme vid 11 juni 1966 då den engelska gruppen The Hollies fick sin första av fem Tio i Toppettor med Very Last Day. Den hängde kvar där i tre veckor. Låten lanserades 1963 av Peter, Paul & Mary.
The Hollies bestod vid denna tid av Allan Clarke, Graham Nash, Tony Hicks, Bobby Elliott och Bernie Calvert.
The Monkees
Det ryktas att The Monkees ska återförenas igen. Gruppen bildades 1965 för en amerikansk TV-serie. Serien gjorde succé över hela världen och de hade ett antal hits. Två av dem kommer så småningom här på bloggen som Veckans låt.
De tilläts inte att spela på skvinspelningarna och var ganska missnöjda med det. Så småningom lyckade de övertala skivbolaget att få göra hela inspelningarna själva.
Gruppen bestod av Davy Jones (sång), Micky Dolenz (sång & trummor), Mike Nesmith (gitarr & sång) och Peter Tork (bas & sång). Den enda som är lite tveksam till en återförening är Dolenz, som jag för övrigt såg i musikalen Hairspray i London förra året.
De tilläts inte att spela på skvinspelningarna och var ganska missnöjda med det. Så småningom lyckade de övertala skivbolaget att få göra hela inspelningarna själva.
Gruppen bestod av Davy Jones (sång), Micky Dolenz (sång & trummor), Mike Nesmith (gitarr & sång) och Peter Tork (bas & sång). Den enda som är lite tveksam till en återförening är Dolenz, som jag för övrigt såg i musikalen Hairspray i London förra året.
Deckarvännerna hos Norstedts
Sällskapet Deckarvännerna hade rekordmånga deltagare när vi var på besök hos Norstedts Förlag. Nästan 60 av våra medlemmar hade hörsammat kallelsen och blev informerade av Lovisa från förlaget.
Vi fick höra om Norstedts historia och om hur förlaget fungerar idag. Vi blev generöst förplägade med goda smörgåsar, vin och böcker. På det hela taget en mycket intressant och givande träff.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Veckans Tio i Topplåt 1211
Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7