tisdag 29 november 2011

Apornas planet - Filmomdöme

Apornas planet
(Planet of the Apes), 1968
Regi: Franklin J. Schaffner
Apornas planet har filmats flera gånger efter denna succé, och till och med blivit TV-serie. Se bara denna film, allt annat har blivit pekoral.

Det kan också vara svårt att tillgodogöra sig denna film, men den har i alla fall till stora delare brutit sig loss från amerikanska floskler. Men ibland skymtar herrefolksmenatliteten igenom när hjälten blir alltför mycket människa och aporna bara blir smutsiga apor.

Ett rymdskepp med tre överlevande landar på en okänd planet 2 000 år efter starten från jorden. När de börjar utforska planeten finner de att den befolkas av apor som har hunnit en bra bit i utvecklingen. Mäniskor däremot betraktas av aporna som vi betraktar djur idag. När hjälten Taylor (Charlton Heston) försöker övertyga aporna om sin egen integritet och intelligens ställs mänslig utveckling på spel och på sin spets.

Apornas masker är så skickligt (och mänskligt) gjorda att de inte framkallar skratt, som annars lätt blir fallet när man försöker sig på science fiction som detta. Slutet på filmen (som jag inte ska avslöja) blir en riktig tankeställare.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2