söndag 22 april 2012

Fart, flickor och faror - Filmomdöme

Fart, flickor och faror
(Sherlock, Jr.) 1924
Regi: Buster Keaton & Roscoe "Fatty" Arbuckle
Buster Keatons stumfilmer är alltid intressanta, mest för att han är obeveklig i sin självbehärskning. Han rör aldrig en min, visar inga känslor mer än i handling. Den här filmen är en av hans kortaste (44 min.), men innehåller ändå mer action än de flesta. Och eftersom han envisades med att inte använda stuntmen blev resultatet en bruten nacke. Tack och lov var det inte så allvarligt.

Keaton spelar en filmmaskinist som drömmer om att bli detektiv. Men han blir istället falskt anklagad för stöld av en rival till den i dessa filmer alltid närvarande vackra flickan. I jakten på sanningen hamnar Buster i de mest vådliga äventyr.

Hans filmer hade alltid ett djup som de flesta stumfilmskomedier saknar. Han hade alltid ett socialt patos och ville peka på samhällets svagheter. Många är de regissörer som påverkats av Buster Keaton - Woody Allen och Steven Spielberg för att bara nämna några.

Men jag tycker bäst om de filmer där han lugnat ner tempot lite. I Sherlock Jr. är det full spruta nästan hela tiden. Man hinner knappt hämta andan.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5