tisdag 2 april 2013

Jerk Schuitema: Fjälldesperadon - Bokomdöme

Fjälldesperadon
Av Jerk Schuitema
Hoi Förlag 2012
ISBN 9789186775391, Inbunden, 414 sidor
Förra året kom det ovanligt många böcker som hade Lappland och Norrbotten som skådeplats. Och det var påfallande många som höll en väldigt hög kvalitet. Så även detta debutverk av Jerk Schuitema. Många av böckerna har också liksom denna ett historiskt perspektiv. Författaren har tidigare mest jobbat med film och gärna med olika gestaltningar.

Han har tagit med sig filmberättandet in i Fjälldesperadon. Han målar upp många vackra och spännande bilder. Boken säger sig vara baserad på ett verkligt fall, ett fall som jag inte känner till. Året är 1951 och en till synes galen mördare och pyroman härjar i lappmarken. Han verkar mörda och bränna ner hus helt urskillningslöst. Jokkmokkpolisen ledda av landsfiskalassistenten Olle Nordgren och överkonstapeln Torsten Gustavsson ställs inför svåra prov. Det är vinter och enda sättet att jaga brottslingen är med skidor på fötterna.

Det stormar och är ohyggligt kallt. Författaren förmedlar den smärta som vädret åsamkar på ett sätt som känns in i mina till synes frusna lemmar. Naturbeskrivningarna är en av bokens absoluta styrkor liksom de fint tecknade personporträtten. Miljöerna och människorna blir viktigare än handlingen som ändå är andlöst spännande.

Att året är 1951 gör naturligtvis att kommunikationsproblemen är svåra. Idag kan man knappt tänka sig en värld utan mobiltelefoni, men här i boken får huvudpersonerna ingen snabb information. Det finns naturligtvis ett antal intressanta tidsmarkörer även om fjällmiljön är beständig och inte inbjuder till så mycket av den varan.

Jag hoppas att Jerk Schuitema får blodad tand och fortsätter med ”lapplandsdeckare” med historiska skådeplatser. Han fyller väl sin plats bredvid de andra thrillrerförfattarna med Norrlandsperspektiv.

Betyg: 4 tomteluvor 

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3