Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 6 november 2013

Mats Ahlstedt: Trasdockorna - Bokomdöme


Trasdockorna
Av Mats Ahlstedt
Hoi Förlag 2013
ISBN 9789186775704, Inbunden, 309 sidor
Mats Ahlstedt håller sig runt 300 sidor med sina böcker. Det är sympatiskt. Fler författare borde ta efter. Han har också med tiden utvecklats till en mycket habil deckarförfattare. Han tvekar inte om att ta upp aktuella och kanske lite obehagliga ämnen. Denna gång har han belyst människo- och organhandel.

Han har börjat använda en fängelsepräst som en av sina huvudpersoner, Johannes Brobeck. Eftersom författarens far var just en sådan har han en kunskap som han använder bra. Dessutom kan man göra så mycket mer av en intrig om man blandar in en person som inte är polis, som t ex Statsrådet, Johan Christian Homan och Christer Wijk.

En av internerna som Johannes träffar blir mördad på fängelset. Samtidigt hittas en ung flicka på Liseberg. Polisen finner inga samband mellan brotten, men så småningom visar det sig att de har fel. Det blir svårlöst, dramatiskt och spännande.

Intrigen är väl spunnen. Mats Ahlstedt kan sin sak, även om tillfälligheter lite för ofta får styra utredningen framåt. Man skulle också kunna önska sig lite djupare personteckningar. Karaktärerna är levande, men man kommer dem inte så nära. Lite för ofta blir läsaren skriven på näsan om vad personerna tycker, känner och har för egenskaper. Författaren kunde mer låta repliker och agerande visa deras karaktärsdrag.

Jag är säker på att Mats Ahlstedt träget kommer att skriva vidare. För mig får han gärna göra det. Han kan konsten att få allvarliga ämnen att behandlas på ett underhållande sätt.

Betyg: 3 tomteluvor 

Inga kommentarer: