Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 29 april 2021

Anna Kuru: Norrskensnatten - Bokomdöme

 

Norrskensnatten

Av Anna Kuru

Modernista 2021

ISBN 9789178935215, Inbunden, 221 sidor

 

Den första frosten hette första delen i författarens Kiruna-trilogi. Jag var mycket förtjust i den. Det var en debut som lovade mer. Anna Kuru fortsätter nu med den andra delen och hon gör inte läsarna besvikna.

 

Fortfarande befolkas boken av få men väl gestaltade karaktärer. Personerna är alla helt olika, men var och en känns de som riktiga människor. Sådana man möter på gatan. Miljöerna är så fint beskrivna att man kan känna en längtan efter den kyla som finns där. Kölden blir vacker. Fortsatt är det också ett sidantal som välkomnas, mellan de alltför många tegelstenar som florerar i branschen.

 

Vi återser Allis igen. Hon har hämtat sig från de tidigare strapatserna och börjar arbeta på Bilprovningen. Jonas är också tillbaka. Han och Allis har ett konstigt särboförhållande, där han vill flytta ihop, men hon är tveksam. Mardrömmarna från förr rider henne fortfarande, och hon söker sin egen identitet.

 

Allis ger sig ensam ut i vildmarken för att fiska med sin farfars gamla pimpelark. Stormen närmar sig och kanske även något annat farligt där ute under norrskenet.

 

Ska man vara kritisk mot något är det att intrigen är förhållandevis förutsägbar. Den förmår inte överraska mig.

 

Det är inte utan att jag ser fram emot den avslutande delen. Hur ska det gå för den otursförföljda Allis? Kommer lyckan äntligen till henne? Den enda som vet är Anna Kuru. Än så länge.


4 tomteluvor  Foto: Sanna LidströmInga kommentarer: