Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 17 juni 2014

Aino Trosell: Min grav är din; Krimineller II - Bokomdöme

Min grav är din; Krimineller II
Av Aino Trosell
Lindelöws Bokförlag 2014
ISBN 9789185379835, Inbunden, 240 sidor
Något så relativt ovanligt som novellsamlingar dyker ibland upp på deckarhyllorna. Detta är Aino Trosells andra Krimineller och visst, hon håller stilen. När hon dessutom använder sig av sin antihjälte Siv Dahlin i några av alstren blir säkert alla hennes fans nöjda. Siv är en dam med fötterna på jorden som ofta hamnar mitt i mordutredningar och med Miss Marpleaktig klipskhet hjälper hon till att lösa gåtorna.

Fyra av de tolv novellerna har Siv Dahlin i huvudrollen och det blir alldeles lagom. Som läsare vill man ju ha stor variation i teman och handling när det gäller korta historier. Och gärna en liten tvist i upplösningen. Aino Trosell använder sin skicklighet på ett bra sätt för att åstadkomma detta. Givetvis är novellerna av olika kvalitet, men det är kanske inte så konstigt. Man kan se det som en påse smågodis där man har olika smakfavoriter. Författaren har som vanligt perspektiv på de osynliga personerna, den grå massan. En massa som det visar sig inte alltid är så grå. Här döljer sig många garderobsskelett.

Speciellt förtjust är jag i den inledande Rådlös, om den papperslöse som av en händelse stiger in i en lägenhet där det bor en dam som inte klarar sig själv. Han bosätter sig där, men måste hålla sig undan varje gång hemtjänsten kommer på besök. En novell som doftar Edgar Allan Poe.

Aino Trosell får mer än gärna fortsätta med sina krimineller, men hon får inte glömma att skriva fullängdsromaner, och då gärna deckare med Siv Dahlin som huvudperson.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: