Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 5 augusti 2015

Ingmar Danestig: Uppdrag Alfa; Hotet mot Air Force One - Bokomdöme

Uppdrag Alfa; Hotet mot Air Force One
Av Ingmar Danestig
Ebes Förlag 2015
ISBN 9789198136777, Inbunden, 267 sidor
Ingmar Danestig är pensionerad flygare med över åttatusen timmar i luften. Det finns alltid en risk att använda sig för mycket av sina kunskaper när man skriver om den egna specialiteten. Men det gör inte den här författaren Han har lyckats balansera flygtekniska avsnitt väl med den övriga intrigen. Det är först mot slutet när Air Force One är i luften som det blir lite mer tekniskt, och det är dessutom de bästa och mest spännande delarna av boken.

En arabisk prins bestämmer sig för att göra något åt USA:s mellanösternpolitik. Han använder sig av en organisation, NAWA, för att planera ett kidnappande av den amerikanske presidenten. Detta ska ske i luften, i ett av världens mest bevakade objekt, presidentens eget flygplan Air Force One.

Att det inte lyckas är själva förutsättningen för den här typen av hjältethriller. Det blir presidenten själv och piloten Bob Cobe som axlar hjältemanteln. Egentligen är de lite korkade som utsätter sig och den övriga besättningen för allvarlig fara. Men är man hjälte så är man.

En stor del av boken upptas av förhållandet mellan Cobe och den vackra Catrine Duvert. Deras kärlekshistoria tar väsentlig plats i intrigen, kanske för stor för att vara en thriller. Vad piloten inte vet är att Catrine tillhör NAWA, och har i uppdrag att snärja honom.

Persongestaltningarna är annars ganska bleka, karaktärerna får inte riktigt liv och förmår därför inte engagera. Det blir bara en hisnande historia. En historia som också naggas i kanten av den uppstyltade dialogen och av en del inkonsekvenser i handlingen.

Men som en stunds spännande underhållning duger det gott. En filmthriller skulle det också kunna bli, i alla fall av amerikanskt märke.

Betyg: 2 tomteluvor  

Inga kommentarer: