måndag 14 september 2015

Eli Skriner: Bondeoffer - Bokomdöme

Bondeoffer
Av Eli Skriner
Ordfront 2015
ISBN 9789170378409, Inbunden, 361 sidor
Eli Skriner är en pseudonym. Det enda man vet är att författaren har goda kunskaper om dagens politiska liv och också om mediabranschen. Vad är då lämpligare att skriva där man står, om just politik och media.

Författaren använder sig av en mix av verkliga och fiktiva personer. Många politiker är karaktärer i boken under sina riktiga namn. Framförallt partiledarna, och allra mest Stefan Löfven. Det ger naturligtvis färg åt boken och förklarar varför hen har valt att skriva under pseudonym. Igenkännande i en politisk skildring gör att man nästan är villig att tro på allt som skrivs. Det känns autentiskt.

Boken tilldrar sig innan, under och strax efter valet 14 september förra året. Det politiska läget är instabilt. Maktkampen runt regeringsbildningen, budgetar och politiskt kompromissande tar upp en stor del av boken och är också dess mest intressanta del. Som läsare kan man inte undgå att fundera på vad som är sant och inte.

Två unga politiker, en från folkpartiet och en från socialdemokraterna, blir ivägskickade på en Finlandsfärja för att förhandla om förutsättningar för blocköverskridande samarbete. Men dramatiska händelser sätter stopp för detta.

Monika från SVT Värmland har ett vikariat i Stockholm. Hon får ett uppdrag att fotografera och skildra ett romskt läger som brunnit ner. En man avlider, men polisen är ovillig att utreda. Monika vill gå vidare. Hon blir på det viset bokens huvudperson, tillsammans med politikerna.

De två parallella kriminalhistorier som finns i boken är inte så djupt skildrade, men har ändå stor betydelse för intrigen. Det politiska maktspelet är mer detaljerat beskrivet, även om man kunde ha önskat sig ännu mer där också. Hur långt kan man kompromissa och vad kan man sträcka sig till att göra för få sitta på en stol där man får bestämma? Det är mer spännande att läsa om det, än om de mordgåtor som ändå gör detta till en thriller.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2