Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 30 november 2015

Lars Thunell: Hanoi Graceland - Bokomdöme

Hanoi Graceland
Av Lars Thunell
Outdoorbooks 2015
ISBN 9789198248609, Inbunden, 312 sidor

Lars Thunell har skrivit mycket, men bara en roman tidigare. Vargbyn (mitt omdöme), som kom ut tidigare i år. Det var en slags feelgoodroman som tilldrar sig i glesbygden. Nu gör författaren helt om och vänder sig ut i vida världen.

Så olika skådeplatser som Göteborg, Jersey, Hanoi och en hemlig liten norrländsk ort använder han sig av när han berättar en riktig rövarhistoria som verkligen spretar åt alla håll. Både i geografi och handling. Här finns galna hämnare, tigrar, lorder, sköna kvinnor och en hel by full med Elviskopior!!!

Mathias har mist sin fru och sitt ofödda barn. Hans verklighet vacklar. Därför börjar han efter ett tag att söka bekantskaper på nätet. Den kvinna han dejtar, Linda, är en riktig nitlott. Hon blir en stalker och Mathias flyr Sverige till Jersey. Där träffar han Mrs Wilkinson och åtar sig ett uppdrag i Hanoi. Hela tiden känner han sig förföljd. Kan det vara Linda?

Han råkar oavbrutet i svårigheter. Han kan verkligen inte undvika trubbel, trots att han i själva verket är en ganska sävlig och handlingsfattig figur. Men i en äventyrsroman kommer alltid hjälten ut helskinnad när röken skingrar sig.

Lars Thunell har ett sätt att skriva som tilltalar mig, med en stillsam humor och en fantasi utöver det vanliga. Men jag föredrar när han gör det på hemmaplan, som i den första boken. Eller som nu i de norrländska skogarna bland alla dessa Elvisfigurer. Där refererar författaren till Presleys hitlåt Yalehouse Rock. Jag hoppas att det är en avsiktlig felskrivning, annars är det oförlåtligt i Elvissammanhang.

Mathias landar inte riktigt trovärdigt i de internationella miljöerna, även om just trovärdighet inte alltid är nödvändig i den här typen av skrönor. Dessutom hastar han förbi miljöerna lite och ägnar sig mer åt karaktärerna. Det är dessa personer som bär fram boken och väcker läsarens intresse mer än miljö och handling. En handling som kanske drar iväg åt lite för många håll.

Att det blir en fortsättning går inte att ta miste på. En mer klockren cliffhanger än bokens sista mening går inte att finna.

Betyg: 2 tomteluvor  Inga kommentarer: