Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 2 april 2016

Angelika Braun: Regissören - Bokomdöme

Regissören
Av Angelika Braun
Lava Förlag 2015
ISBN 9789187769160, Inbunden, 287 sidor

Angelika Braun har arbetat mycket med film vilket återspeglas på flera sätt i denna debutdeckare. Hon har tidigare skrivit en barnbok tillsammans med naturfotografen Mattias Klum. Bokens upplägg är korta filmatiska scener och det är också tänkt att bli film med Per Moberg i den ledande manliga rollen som beteendevetaren Björn Fors. Den andra huvudpersonen heter Signe Grahn och hon är lämpligt nog en ung regissör som försöker slå sig fram. Att skriva där man står är ju ett bra sätt att börja på.

Signe har fått sin filmidé stulen och tar nu nästan vilka uppdrag som helst. Det fattas pengar till hyran. Hon blir erbjuden ett mystiskt jobb av en man som hon inte träffar, men som kallar sig Ola. Samtidigt blir ett flertal män mördade i ett vinterkallt Stockholm. Polisen ser inga samband mellan dem förutom att de är märkta med kryptiska matematiska formler. Björn Fors brukar arbeta åt gärningsmannaprofilgruppen på Rikskrim. Ett sådant komplicerat fall som detta kräver hans hjälp.

Polisens arbete blir komplicerat och som det brukar vara i böcker får profileraren betydligt fler uppgifter än de han är satt till att arbeta med. Det blir ju liksom lite mer spännande då.

Upplägget är ganska klassiskt. En seriemördare som pratar till polisen på mystiska sätt. Vi får också höra mördarens röst lite då och då. Naturligtvis i kursiv stil. Något som tack och lov annars är på väg att försvinna från dagens deckare. Men spännande blir det ändå. Den våldsamma jakten får en överraskande och oväntad upplösning.

Signes konstiga uppdrag och polisens arbete visar sig så småningom hänga ihop, vilket inte förvånar. Björn och Signe är för övrigt intressanta karaktärer. Bitarna om Signes försök att ta sig fram i en cynisk filmvärld känns initierade och äkta. En eventuell fortsättning skulle må bra av låta dem bli ännu djupare gestaltade.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Anna-Lena Ahlström


Inga kommentarer: