onsdag 20 april 2016

Christian Unge: Saharasyndromet - Bokomdöme

Saharasyndromet
Av Christian Unge
Lind & Co 2016
ISBN 9789174615036, Inbunden, 374 sidor

För första gången kommer nu en ny bok av Christian Unge ut på ett etablerat förlag. Lind & Co har fångat upp egenutgivaren med två böcker bakom sig, och de har också återutgivit de tidigare med viss omarbetning. Det är författaren absolut värd, även i denna tredje fristående bok om kirurgen Martin Roeykens lyser hans engagemang igenom. När han också lyckas kombinera detta med extremt spännande thrillerelement så blir det en synnerligen lyckad mix.

Martin Roeykens får denna gång inte stå i centrum. Det gör istället hans läkarkollega dansk-svenska Mette och hans dotter Bella. Martin och Mette och tre andra fältarbetare kidnappas när de arbetar för Läkare utan gränser i Sierra Leone. De transporteras under vidriga förhållanden genom öknen utan att ha någon aning om vart de är på väg, och inte heller varför de har fängslats. Martin insjuknar under färden och Mette tror att han har fått ebola.

Läsaren får växelvis med kidnappningshistorien följa dottern Bellas liv i Stockholm. Hon är naturligtvis förkrossad över vad som har hänt hennes far. Hon är beslutsam och söker hela tiden upplysningar om var han befinner sig och vart allt ska leda.

Boken är infernaliskt spännande, särskilt i de delar som beskriver kidnapparna och deras offer. Det är våldsamt och nagelbitande. Intrigen tar hela tiden vändningar som man inte väntar sig. Och när man tror att man förstår svänger historien åt ett annat håll. Dessutom förekommer det mycket medicinsk spänning i boken. Framförallt Mettes läkarskicklighet sätts på svåra prov. Läkaren Christian Unge använder skickligt sina egna erfarenheter från sitt arbete i Läkare utan gränser.

Eftersom handlingen tilldrar sig i flera afrikanska länder får läsaren en god provkarta på olika miljöer. Författaren tar till vara på sina kunskaper även här.

Arbetet i Sverige med att få loss kidnappningsoffren är också intressant. Men ibland fallerar dialogen lite där, blir lite klämkäckt naiv, vilket inte passar helt i den allvarliga situation som de inblandade befinner sig i.

Jag tror inte att Christian Unge kan hålla sig från att skriva en fortsättning. Det finns så mycket kvar att berätta om när det gäller Martin Roeykens liv. Det ser vi alla fram emot att läsa.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Dan Lepp

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7