måndag 12 december 2016

Märta Holmerin: Bortom dig - Bokomdöme

Bortom dig
Av Märta Holmerin
Alberget Förlag 2016
ISBN 9789198121759, Häftad, 396 sidor

Nu har Märta Holmerin nått fram till sin tredje bok om kriminologiprofessorn Margareta Drake, journalisten Julia och polisen Alexander. Redan i förra boken började relationsskildringen om Julia och Alexander ta över, och nu har kriminalgåtan minimerats ytterligare.

Margareta Drake tillbringar några dagar innan jul på Engsholms slott. Där ska ett sällskap förutom att äta och dricka gott, underhållas med en mordgåta som de ska försöka lösa. Men ett oväder gör att de blir insnöade och under ett strömavbrott försvinner en kvinna ur ett slutet rum. Ett mord sker och gästerna på slottet tvingas acceptera att de helst själva nu ska lösa ett riktigt brott eftersom de inte kan ta sig därifrån. Naturligtvis är problemet omvänt. Polisen kan inte ta sig dit. Mördaren finns antagligen mitt ibland dem.

Julia och Alexander är inte på slottet. De har en relation som är minst sagt stormig. Alexander har gjort nästan oförsvarliga misstag och Julia är spänd, nervös och ombytlig. Katastrofen är nära. Alexander som egentligen är en duktig polis får samtidigt problem på sin arbetsplats.

Att författaren satt så mycket fokus och ljus på relationshistorien gör att den spänst, dynamik och omväxling som jag såg i de första böckerna här saknas. De båda eventuellt älskande blir ganska patetiska i sina försök till försoning eller skilsmässa.

Däremot är Margareta Drake fortfarande en frisk fläkt och mordhistorien på slottet är klassisk men ändå underhållande. Drake själv har humor, hennes karaktär fastnar hos läsaren och hennes samspel med övriga gäster är roligt att läsa om.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Gunnar Holmerin

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...