torsdag 2 november 2017

Stefan Christiernin: Den första lagen - Bokomdöme



Den första lagen

Av Stefan Christiernin

Hoi Förlag, 2017
ISBN 9789176970317, Inbunden, 364 sidor

Här är ytterligare en av årets fantastiska debutanter. Det kommer att bli synd om flera av dem om några veckor när Svenska Deckarakademin utser Årets Debutant. Man får ju faktiskt bara en chans.

Detta är tänkt att bli första delen av en serie om managementkonsulten Maria Wilkensen. Det kan låta som ett förhållandevis fredligt och lite trist yrke. Men Marias liv har varit minst sagt äventyrligt. Hon har varit chef för stora projekt i de mest undanskymda länder i världen. Hon har därför fått lära sig att överleva genom livets hårda skola. Hon är en Modesty Blaise, en Lisbeth Salander, en Catwoman. Hon klarar det mesta. Men när det gäller familj är hon ganska osäker. Hon har en åttaårig son, Alex, som är ganska lillgammal, men ändå sympatisk. Maria är skild och Alex är färgad. Bara genom det förhållandet uppstår situationer som hon får lösa…och hon gör det. Ibland med våld.

Maria och Alex flyttar hem till Sverige, till Göteborg. När de kommer till Landvetter faller en säkerhetskontrollant ned med andningsbesvär. Maria försöker rädda hennes liv. Det blir upptakten på en minst spännande och intressant mördarjakt. Hon kan inte låta bli att lägga näsan i blöt. Hennes smartness gör att hon ofta är före polisen i utredningen. Speciellt en polis, Håkan, som hon också har en antydan till fling med.

Boken är rakt berättad med få utvikningar. Läsaren får samtidigt med mördarjakten följa Maria och Alex problem med att integrera sig i det svenska samhället. Där har författaren beskrivit vardagssituationer med humor och insikt. Humor finns också inbakat i Marias tankar. De får man följa när hon omväxlande funderar på engelska och svenska. En originell berättarteknik som höjer läsvärdet.

Jag läste någonstans att författaren ville se sin bok som film med Noomi Rapace i huvudrollen. Det tycker jag inte alls. Dels tror jag inte hon vill göra ytterligare en Salander roll och dels är Maria Wilkensen en riktigt lång kvinna. Men att boken passar som filmmanus är tveklöst.

Jag är mycket förtjust i denna debut. En klockren intrig med välgestaltade karaktärer. Emellanåt lite schablonvarning, men ingenting som stör. Jag ser med nöje fram emot fortsättningen.

Betyg: 4 tomteluvor 

Foto: Linn Chritiernin
 

Inga kommentarer:

Kristina Kahle: Mord förgäves - Bokomdöme

Mord förgäves Av Kristina Kahle Wahlström & Widstrand 1956 Häftad, 206 sidor Kristina Kahle är pseudonym för ett författarpar, K...