Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 2 november 2017

Niklas Leavy: Stockholm Calling; NattviolStockholm Calling; Nattviol

Av Niklas Leavy

Polaris, 2017
ISBN 9789188647047, Inbunden, 368 sidor

Detta är tänkt att bli en trilogi med namnet Stockholm Calling. Huvudperson är den före detta polisen på Interna Utredningar, Ebba Lindh. Hon har där och börjat som privatdetektiv.

Hennes första uppdrag blir att hjälpa överklassflickan Sandra Bergman med att utreda om hennes mors död var ett brott eller inte. Samtidigt har Ebba egna problem att brottas med. Dels har hon svårt att hantera sin sexualitet och dels har hennes kontakt med sonen Jakob nästan försvunnit.

Sandra är en hårding, i alla fall på ytan. Men hennes vardag är problematisk. Hon drivs sexuella av begär som gör att hon hamnar i mycket våldsamma situationer. Det kinky sex som förekommer är inte behagligt att läsa om, men har ändå anpassats till intrigen.

Näst intill alla karaktärer i boken har något skumt som de vill dölja. Alla har skelett i garderoben. Det är ganska påfrestande. Boken spretar också åt olika håll med ett otal parallellhistorier, och ett flertal inkompetenta poliser. Kanske är det bara en tillfällighet att mest korkade av dem, Backlund, delar namn med en polis i Sjöwall/Wahlöös klantskallekommando.

Att något som har hänt i gången tid kommer upp till ytan i nutid är ett vanligt grepp, men i grundintrigen här fungerar det ganska bra. Med lite mer sammanhållen berättelse och färre schabloner kan nog de övriga två delarna i serien bli mer läsvärda.

Betyg: 2 tomteluvor  
 

Inga kommentarer: