onsdag 4 april 2018

Philip Birk: Kyldygnet - Bokomdöme



Kyldygnet
Av Philip Birk
Historiska Media 2018
ISBN 9789175456096, Inbunden, 387 sidor

Philip Birk debuterar med en bok om konsttjuven Tom Grip. Den ska m a o följas upp av fler. Absolut inte mig emot. Tom Grip är en intressant ”hjälte” och författaren är en skarp bekantskap. Det är få som redan vid första boken kan leverera sådan kvalitet och sådan spänning.

Danmarks dyraste målning blir stulen från nationalmuseet i Köpenhamn. Kuppen är både extremt välplanerad och onödigt våldsam. Tom Grip har misslyckats med annan kupp och befinner sig i Portugal där han roar sig på ett kasino. Han blir kontaktad och dras in i Köpenhamnskuppen. Han åtar sig att leta reda på tavlan.
Den spelberoende, men smarte, danske polisen Christiansen har samma uppdrag. Deras vägar korsas. Ett namn dyker upp i alla sammanhang. Toms sedan fyra år döde vän, Jonathan Frost.

Det är extremt spännande att följa konstjakten igenom många länder. Sverige, Portugal, Thailand, Grekland och Danmark. Författaren ger många intressanta återblickar där man får veta hur det gick till hur Tom och Jonathan träffades och hur de började sitt konsttjuvsliv.

Philip Birk blandar olika stilar på ett angenämt sätt. Man kan hitta spår av Frank Hellers internationella äventyrsberättelser liksom från hårdkokta amerikanska kriminalromaner. Tom Grips kapitel är berättade i jagform. Han låter där lite som Raymond Chandlers Marlowe i sin cynism och sitt klara sätt att se på omvärlden.

Boken är väl uppbyggd. Karaktärerna är intressanta, speciellt Tom Grip, som man gärna vill följa i kommande böcker. Att en brottsling kan vara hjälte har jag inga problem med. Grip har ändå lite heder. Han dödar inte människor, om det inte är absolut nödvändigt. De många miljöerna känns väl researchade och ger en målande bakgrund till den hisnande historien.

Författaren förmår överraska flera gånger i intrigen, även om det mest centrala är ganska lättgissat. En debut som ekar och ger löfte om en fortsättning.

Betyg: 5 tomteluvor 



Foto: Hans Jonsson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8