onsdag 29 augusti 2018

Märkliga skivomslag 674

Ser det inte lite äckligt ut?

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

tisdag 28 augusti 2018

Maria Adolfsson: Felsteg - Bokomdöme

Felsteg
av Maria Adolfsson
Wahlström & Widstrand
ISBN 9789146234173, Inbunden, 440 sidor
Att använda sig av fiktiva miljöer är inte ovanligt i deckargenren. Håkan Nessers böcker tilldrar sig i ett land utan namn, men som språkmässigt kan placeras på kontinenten, kanske mot Holland/Belgien. Maria Adolfsson har skapat ett eget land, Doggerland, som både är fiktivt och inte. Det fanns som landområde för 6 000 - 7 000 år sedan och ligger där Doggers Bankar finns. Mellan England och Danmark, norr om Nederländerna.
Där har författaren skapat ett eget land med egna miljöer, karta, städer och flera öar. Hennes orts- och personnamn påminner mycket om Håkan Nessers värld. Att då åstadkomma så realistiska och målande miljöbeskrivningar som hon har gjort är en bragd. Som läsare åker man med och känner dofter, hör ljuden och ser vyerna.
Upptakten till boken är genialisk. Bokens huvudperson kriminalinspektör Karen Eiken Hornby vaknar upp bakfull i samma säng som sin chef. Hon smyger därifrån men blir snart kallad till en mordplats. Chefens förra fru är offret. Det innebär att hon blir ansvarig för utredningen med allt vad det kan innebära av konflikter med både chef och kollegor.
Jakten på mördaren sniglar sig fram, utredningen står ofta still. Karen har svårt att finna ledtrådar och hon ifrågasätts av den mansdominerade poliskåren. I återblickar får man också bekanta sig med ett kollektiv på 70-talet. Naturligtvis har det kopplingar till det aktuella mordet.
Kanske är boken lite för lång, vilket gör att det skapas temposvackor i berättelsen, även om den hela tiden tuffar på i ett behagligt makligt tempo. Det är samtidigt stort fokus på miljön och på sidokaraktärerna. Författaren har ett underhållande och greppbart språk med stor trivselfaktor, trots det allvarliga ämnet.
Det ska bli fler böcker om Karen Eiken Hornby. Det ser jag fram emot.

Betyg: 5 tomteluvor  

Foto: Caroline Andersson

måndag 27 augusti 2018

Veckans Tio i Topplåt 542

The Rolling Stones: It's All Over Now
In på listan 25 juli 1964
Låg kvar i 12 veckor, Högsta placering: 2

fredag 24 augusti 2018

Veckans Tio i Topplåt 541

The Fourmost: I'm In Love
In på listan 18 januari 1964
Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 6

onsdag 22 augusti 2018

Märkliga skivomslag 673

Bästa sättet att illustrera ett vitt hus!

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

tisdag 21 augusti 2018

Mikael Ressem: Av jord är du kommen - Bokomdöme

Av jord är du kommen 
Av Mikael Ressem 
Lind & Co 2018
ISBN 9789177793427, Inbunden, 335 sidor

Författaren har nått fram till sin sjätte bok om ambulanssköterskan Erik Sandström. Andra huvudpersoner är kriminalkommissarie Birger Andréasson och hans son ordningspolisen Patrik, som också är Eriks vän. Samtliga har olika privata problem, mer eller mindre grava. Att Erik, som är alkoholist, ännu inte har fått sparken är ett under. Att han och en vinddriven karaktär vid namn Tomas också blir involverade i polisutredning efter polisutredning är också ett under. Helt osannolikt, liksom en hel del annat som Erik ägnar sig åt.

En man hittas mördad på Gefle sjukhus helikopterplatta iklädd en polisuniform. Några dagar sker samma sak på samma plats. Där har också placerats vigselringar med olika inskriptioner och även ett löst finger. Det är med andra ord ganska skruvat och konstruerat. Det finns flera deckarförfattare som har invecklade intriger, som t ex Kepler, Nesbö och Roslund, men de kommer undan med det eftersom de är så mycket skickligare berättare än Mikael Ressem.

Klichéerna haglar med odugliga poliser och sura kriminaltekniker. Samtidigt har författaren kokat ihop en hyggligt spännande historia även om sannolikhetens gräns töjs ut så att den brister.

Ressems första böcker var bättre, när karaktärerna var nya och fräscha. Nu har deras problem och tillkortakommanden kommit ikapp berättelsen och blir mer en belastning.

Jag skulle önska mig att författaren tar ett steg tillbaka, hämtar andan, och fortsätter med lite mindre krumbukter och utsvävningar.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Niclas Jonsson

måndag 20 augusti 2018

Veckans Tio i Topplåt 540

The Hep Stars: Should I
In på listan 1 januari 1966
Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 3

fredag 17 augusti 2018

Veckans Tio i Topplåt 539

Graham Nash: Chicago
In på listan 7 augusti 1971
Låg kvar i 5 veckor, Högsta placering: 5

onsdag 15 augusti 2018

Märkliga skivomslag 672

Så, det är så det är att komma hem till himmelen.

Källor: DiFonzo: The Worst Album Covers of the World 1 & 2 & Seriously Bad Album Covers - Boström, Kristenson, af Trampe: Sveriges Sämsta Skivomslag - Cover story, Volume One & Two - Album Covers from the Vinyl Junkyard - Herr Dryck: Katastrofala skivomslag

måndag 13 augusti 2018

Veckans Tio i Topplåt 538

Tommy Roe: Sweet Pea
In på listan 15 oktober 1966
Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 6


söndag 12 augusti 2018

Mattias Edvardsson: En helt vanlig familj - Bokomdöme


En helt vanlig familj
Av Mattias Edvardsson
Forum, 2018
ISBN 9789137152455, Inbunden, 456 sidor

Mattias Edvardsson berättar med egen ton, med säregna grepp och med ett språk som både fängslar och skapar spänning. Han gör det med små, sparsmakade medel och har förstått att i detaljerna finns helheten. Detta är hans andra vuxenroman. Förra året kom den kritikerrosade En nästan sann historia.

Den helt vanliga familjen består av advokaten Ulrika, prästen Adam och deras 19-åriga dotter Stella. Kanske är de ändå inte så vanliga. Eller är det just ovanligheten som är det vanliga. På ytan lever de ett lugnt övre medelklassliv i Lund. Men under den ytan bubblar hemligheter som sakta avslöjas i boken.

När Stella anklagas för mord blir livet förändrat. Stella är en obstinat, impulsiv och envis tonåring. Adam börjar forska på egen hand och han tvingas bryta mot sina religiösa principer. Ulrika är kallare, mer beräknande och den som försöker hålla ihop familjen.

På många sätt liknar boken Malin Persson Giolitos Störst av allt, med en tonåring som anklagas för ett brott och en avslutande rättegång. Men i Malins bok finns bara en berättare, flickan. Mattias Edvardsson låter i tur och ordning pappan, Stella och mamman berätta.

Spänningen hålls vid liv ända till sista sidan även om boken hade tjänat på att vara lite kortare. Personerna är väl gestaltade, inte bara de tre huvudpersonerna, utan även advokaten och Stellas vän Amina. De tre berättarna har förvisso olika språk, men där kunde åtminstone Stellas röst ha varit mer tonårstrulig.

Boken är absolut en av årets bättre i spänningsgenren. Författarens alldeles egna språk skapar en vibrerande vilja hos läsaren att få veta vad som har hänt och hur det ska sluta. Mattias Edvardsson har definitivt skrivit in sig i eliten bland vår spänningsförfattare. 

Betyg: 5 tomteluvor 



 Foto: Caroline Andersson

fredag 10 augusti 2018

Bo Svernström: Offrens offer - Bokomdöme


Offrens offer
av Bo Svernström
Albert Bonniers Förlag, 2018
ISBN 9789100175603, Inbunden, 477 sidor

Bo Svernström är journalist på Aftonbladet och gör sin debut med denna kriminalroman. Han har anammat rådet att gräva där man står och låter huvudpersonen Alexandra Bengtsson arbeta på en kvällstidning. Hon är ganska cynisk i sitt jobb och blundar inte för att kliva in i människors privata sfär.

Ett extremt brutalt mord sker i Rimbo. En man är uppspikad på en vägg. När polisutredningen drar igång upptäcker man att mannen lever. Fler mycket grova mord sker och poliskommissarie Carl Edson tror sig ha fått en seriemördare på halsen.

Inledningen av boken är traditionell med en utredning som hankar och hackar sig fram. Alexandra skriver i tidningen och försöker klämma Carl på fler uppgifter. Den ena deckarschablonen efter den andra dyker upp. En hund som hittar ett lik, en sur men effektiv tekniker, en cynisk rättsläkare mm.

Halvvägs in i boken blir jag rejält överraskad. Boken byter karaktär på ett sätt som jag inte hade kunnat gissa i min vildaste fantasi. Svernström lyckas med att vända historien helt upp och ned. Som luttrad deckarläsare kan jag inte bli annat än imponerad. Från att ha varit en traditionell bok blir det till något eget och unikt.

För att vara debutant är det här bra, mycket bra. Kanske är boken i längsta laget och kanske har författaren lite svårt att åstadkomma ett trovärdigt slut. Men på det hela taget är detta absolut en av årets bästa debutanter.

Betyg: 4 tomteluvor 



 Foto:Martin Stenmark

Glasnyckeln till Camilla Grebe

 Foto: Ulrica Zwenger

Text från www.deckarakademin.se

 Skandinaviska Kriminalsällskapet (SKS) har glädjen meddela att sällskapets stora pris, Glasnyckeln 2018, tilldelas Camilla Grebe för romanen ”Husdjuret”. (Mitt omdöme)

En välskriven roman om polisen Malin Brundin som återvänder till sin gamla hembygd för att lösa ett fall som har rötter i hennes egna uppväxtår. Två olika berättarröster ger nyanserade redogörelser, samtidigt som romanen är en finstämd skildring av udda personligheter i en avfolkningsbygd.

Glasnyckeln utdelas i år för 27:e gången. Den förste mottagaren var Henning Mankell, som belönades för ”Mördare utan ansikte”, startskottet på hans storsäljande serie Ystadskommissarien Kurt Wallander.

Sammanlagt har Sverige nu erövrat 10 glasnycklar, Danmark och Norge 7 vardera, Island 2 och Finland 1.

Övriga nominerade:
Elsebeth Egholm: ”Jeg finder dig altid”, Danmark; Mikko Porvali: ”Veri ei vaikene” (på svenska i höst som ”Blod döljer inget”), Finland; Arnaldur Indriðason: ”Petsamo” (på svenska i höst som ”Farlig flyktväg”), Island; Aslak Nore: ”Ulvefellen”, Norge.

Fakta: Glasnyckeln
Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln har fått sitt namn efter Dashiell Hammetts klassiska roman, ”The Glass Key”. Det utdelas varje år till bästa nordiska kriminallitterära verk (roman eller novellsamling). En jury i vart och ett av de fem nordiska länderna nominerar en nationell kandidat, varefter alla juryerna röstar om vem som ska få priset, ära, diplom och en alldeles äkta glasnyckel från Nybro glasbruk i Småland.

Tidigare vinnare
2017 Malin Persson Giolito: Störst av allt. SE.
2016 Ane Riel: Kåda. DK.
2015 Thomas Rydahl: Eremiten. DK.
2014 Gard Sveen: Den siste pilgrimen. NO.
2013 Jørn Lier Horst: Jakthundarna. NO.
2012 Eric Valeur: Det sjunde barnet. DK.
2011 Leif GW Persson: Den döende detektiven. SE.
2010 Jussi Adler-Olsen: Flaskpost från P. DK.
2009 Johan Theorin: Nattfåk. SE.
2008 Stieg Larsson: Luftslottet som sprängdes. SE.
2007 Matti Rönkä: Vänner långt borta. FI.
2006 Stieg Larsson: Män som hatar kvinnor. SE.
2005 Anders Roslund & Börge Hellström: Odjuret. SE.
2004 Kurt Aust: Hjemsøkt. NO.
2003 Arnaldur Indridason: Kvinna i grönt. IS.
2002 Arnaldur Indridason: Glasbruket. IS.
2001 Karin Alvtegen: Saknad. SE.
2000 Håkan Nesser: Carambole. SE.
1999 Leif Davidsen: Paparazzons heder. DK.
1998 Jo Nesbø: Fladdermusmannen. NO.
1997 Karin Fossum: Se dig inte om! NO.
1996 Fredrik Skagen: Nattsug. NO.
1995 Erik Otto Larsen: Masken i spegeln. DK.
1994 Kim Småge: Sub rosa. NO.
1993 Peter Høeg: Fröken Smillas känsla för snö. DK.
1992 Henning Mankell: Mördare utan ansikte. SE.

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7