tisdag 21 augusti 2018

Mikael Ressem: Av jord är du kommen - Bokomdöme

Av jord är du kommen 
Av Mikael Ressem 
Lind & Co 2018
ISBN 9789177793427, Inbunden, 335 sidor

Författaren har nått fram till sin sjätte bok om ambulanssköterskan Erik Sandström. Andra huvudpersoner är kriminalkommissarie Birger Andréasson och hans son ordningspolisen Patrik, som också är Eriks vän. Samtliga har olika privata problem, mer eller mindre grava. Att Erik, som är alkoholist, ännu inte har fått sparken är ett under. Att han och en vinddriven karaktär vid namn Tomas också blir involverade i polisutredning efter polisutredning är också ett under. Helt osannolikt, liksom en hel del annat som Erik ägnar sig åt.

En man hittas mördad på Gefle sjukhus helikopterplatta iklädd en polisuniform. Några dagar sker samma sak på samma plats. Där har också placerats vigselringar med olika inskriptioner och även ett löst finger. Det är med andra ord ganska skruvat och konstruerat. Det finns flera deckarförfattare som har invecklade intriger, som t ex Kepler, Nesbö och Roslund, men de kommer undan med det eftersom de är så mycket skickligare berättare än Mikael Ressem.

Klichéerna haglar med odugliga poliser och sura kriminaltekniker. Samtidigt har författaren kokat ihop en hyggligt spännande historia även om sannolikhetens gräns töjs ut så att den brister.

Ressems första böcker var bättre, när karaktärerna var nya och fräscha. Nu har deras problem och tillkortakommanden kommit ikapp berättelsen och blir mer en belastning.

Jag skulle önska mig att författaren tar ett steg tillbaka, hämtar andan, och fortsätter med lite mindre krumbukter och utsvävningar.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Niclas Jonsson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2