Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 2 augusti 2018

Mikaela Bley: Louise - Bokomdöme

Louise
av Mikaela Bley
Wahlström & Widstrand 2018
ISBN 9789146233947, Inbunden, 384 sidor
 
Mikaela Bley har i sin nya roman i serien om TV4-jouranlisten Ellen Tamm rejält lyckats tänja på sannolikhetsgränserna. Det är ingen hejd på vilka orimligheter som dyker upp i boken.

Ellen får i uppdrag att göra en dokumentär om justitieministern Louise Bohman. Ministern har isolerat sig själv efter att ha hängts ut i pressen. Hon har löpande anklagats för dåligt ledarskap och nu blir till råga på allt blir hon ställd ansvarig för sin pressekreterares död. Drevet går och till och med Louise man och dotter lämnar henne. Hon blir ensam mot världen.

Sekreteraren antas först ha begått självmord genom att hoppa från taket på Rosenbad, men polisen ändrar så småningom rubriceringen till misstänkt mord. Den utredande polisen är för övrigt inte speciellt sannolik. Han har snöat in på Louise och blundar för andra bevis.

Bokens bästa bitar är beskrivningen av TV4 som är gjord med både värme och cynism. Mikaela Bley har arbetat som inköpare där och har rimligen goda insikter i företaget.

Men kriminalberättelsen, polisarbetet och allra främst upplösningen lämnar en del att önska i trovärdighet. Av den anledning att man som läsare har svårt att acceptera historien blir det aldrig riktigt spännande. Mikaela Bley kan skriva, hon kan berätta en historia, men hon måste definitivt arbeta mer med intrigen.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto Oscar Falk

Inga kommentarer: