Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 12 november 2018

Ulrika Amador: Femte dagen - BokomdömeFemte dagen

Av Ulrika Amador

Marwa Förlag 2017
ISBN 9789163940064, Inbunden, 196 sidor

Det här är författarens debutroman. Hon har senare även givit ut Själaryckaren. Det är svårt att kategorisera denna bok. En spänningsroman med fantasyinslag kanske. Eller en historisk och vetenskaplig intrig med kärlek i bakgrunden. Det är nog så att olika genreälskare kan tycka om denna bok.

Författaren bor utanför Uppsala och skriver numera på halvtid. Hon representerar ett stort antal berättare som ger ut på mindre förlag, men påfallande ofta har intressanta historier att framföra. Och ofta på ett professionellt och läsvärt sätt.

Ylvette har varit med om en olycka. När hon vaknar upp gör hon det i tre olika skepnader. I olika gestalter. I olika tidsåldrar. Först är hon den fattiga Ingeborg som anklagas för barnamord, året är 1646. När hon vaknar upp nästa gång är året 1763 och hon är slottsfrun Catharina Charlotta De la Gardie. År 2014 ligger hon på sjukhus och är då Ylvette.

De tre historierna vävs skickligt ihop av Ulrika Amador. Karaktären minns hela tiden vad hon gjort och blivit utsatt för i de andra liven. Det går inte så bra för henne, hon drabbas av både lagens långa arm och av förgiftning. Sakta rullas dock historien upp och upplösningen blir högdramatisk.

Centralt är också vetenskapliga rön och utforskningar. Jakten på Galileos och Descartes hemligheter blir allt viktigare. Kanske blir de vetenskapliga spekulationerna lite långrandiga och detaljerade.

Intrigen är mycket intressant och fyndig, trovärdigheten får man lämna därhän. Om man inte är upplagd för resor genom tiden. Kvinnan, eller de tre, är bra gestaltade och man önskar dem hela tiden en bättre framtid än de får.

Betyg: 3 tomteluvor 


 

Inga kommentarer: