måndag 14 januari 2019

Samuel Karlsson: Morden på Mörkö - Bokomdöme


Morden på Mörkö
Av Samuel Karlsson
Lind & Co 2019, 
9789177797401, Inbunden, 363 sidor

Första delen i serie om den fiktiva ön Mörkö får vi här. Mörkö ligger i Tjust skärgård och polisen som läsaren får stifta bekantskap med heter Jessica Jackson.

Hon får ärva ett nedlagt gammalt mejeri på ön. Hennes dröm är att starta ett mikrobryggeri. Hon är ganska naiv och förstår nog inte själv hur mycket arbete som ligger framför henne.

Arbetet avbryts dock av att en död man flyter iland på ön. Eftersom hon befinner sig på ön blir hon naturligtvis indragen i utredningen.

Jessica går på fest i bygdegården. Under festen försvinner en ung kvinna. Mycket tyder på att hennes försvinnande inte är frivilligt och att våld har förekommit. Under festen har det förekommit bråk mellan invandrare och den försvunna kvinnan. Därför riktas våldsamma beskyllningar mot de boende i flyktingförläggningen.

Jessica blir allt mer inblandad. Under öns idylliska yta gömmer sig många hemligheter som allteftersom avslöjas. Här finns ett flertal motiv till brott. När stormen slår till och ön blir isolerad utsätts även Jessica för fara. Märkligt att medan jag läser boken härjar ovädret Alfrida utanför mitt fönster. Förhöjd kuslighet?

Det är en spännande intrig mitt i det till synes vänliga Mörkö som Samuel Karlsson har konstruerat. Allra främst stiger den nervkittlande nivån under stormen. Att både bemästra brotten och naturen blir mycket för Jessica.

Det är ganska många personer som ingår i handlingen. Dessa benämns hela tiden familjärt vid förnamn. Just det faktumet gördet lite rörigt och det är lätt att tappa intresset eftersom karaktärerna också i många fall har samma motiv och bevekelsegrunder till sitt handlande.

Jag tror ändå att den här serien kan bli hyggligt populär. Därtill är författare en så skicklig intrigmakare att jag ser fram emot en fortsättning tillsammans med Jessica Jackson. Jag är också nyfiken på om hon lyckas framställa lite lokalt Mörkö-öl. Ett smakprov på en framtida release kanske?

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Eva Lindblad

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5