tisdag 5 mars 2019

Christoffer Carlsson: Järtecken - Bokomdöme


Järtecken
Av Christoffer Carlsson
Albert Bonniers Förlag, 2019
9789100178482, Inbunden, 424 sidor

Det är alltid lika spännande att öppna en ny bok av Christoffer Carlsson. Han brukar kunna överraska läsaren, byta både stil och genre. Han har länge ansetts som den nye unge lovande deckarförfattaren i Sverige. Lovande kan vi stryka. Han är rejält etablerad på toppen. Och det där med ung, tja, han är i samma ålder som min yngsta dotter. Det blir i alla fall närmare trettio än fyrtio.

Järtecken gör ingen besviken. Varken hans gamla fans eller eventuellt nytillkomna läsare. Han blinkar som vanligt till andra författare och böcker. Den här har undertiteln En roman om ett brott. Om man stryker ordet en är det samma som mästarna Maj Sjöwall/Per Wahlöö hade. Christoffers bok tilldrar sig i Marbäck. Först trodde jag att det var en passning till Håkan Nessers fiktiva Maardam, men efter googlande fann jag att det är en riktig ort i Halland, författarens födelselandskap. Inte bara miljön känns nära författaren, hela berättelsen har en touch av barndomshistoria

Året är 1994 och det brinner i det annars så lugna och fridfulla Marbäck. Ett hus brinner ner och en ung kvinna blir innebränd. Men hon levde inte när branden bröt ut. Hennes pojkvän Edvard blir genast misstänkt för dådet.


Isak är bara barnet och har sin morbror som kompis och idol. Morbrodern är just Edvard. Befolkningen i Marbäck är extremt småsynta och vänder sig mot Isak och hans föräldrar pga. mordet. De får det inte lätt. Polisen Vidar är nästan den enda som bryr sig om Isak, men fallet är ändå klappat och klart. Bevisen mot Edvard är överväldigande.

Därefter får vi följa Isak, Edvard och Vidar i olika tidsplan med fokus på åren 2004 och 2017. Var det glasklara fallet så självklart som absolut alla trodde och tänkte? Det finns plats för grubblande och spekulerande. Vidar blir en åldrande polis och efter en del ungdomsstrul skaffar sig Isak familj. Edvard sitter fortfarande fängslad.

Författaren lyckas med att berätta denna till synes enkla historia på ett sådant sätt att det blir rejält spännande hela tiden. Karaktärerna är levandegjorda med alla fel och brister som människor har. Trots att Christoffer Carlsson tillgriper en metod som egentligen är förbjuden i deckare kommer han undan med det för att detta är en så förbaskat väl berättad historia.

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Emelie Asplund

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2