tisdag 16 april 2019

Maria Adolfsson: Stormvarning - Bokomdöme


Stormvarning
Av Maria Adolfsson
Wahlström & Widstrand 2019
ISBN 9789146235125, Inbunden, 423 sidor

Förra årets bok om Doggerland, Felsteg (mitt omdöme), slog omkull mig. Maria Adolfsson bjöd in oss till en icke existerande ögrupp mellan England och Danmark.

Doggers Bankar försvann för inte så länge sedan, men Doggerland har inte funnits sedan senaste istiden. Utom i författarens hjärna då.

Miljöskildringarna var så överraskande starka, och är det nu också, att gärna ville öppna datorn och söka efter resor till Dunker, som huvudstaden på Heimö heter. De andra två större öarna är Frisel och Noorö. På den sistnämnda sker de rysligheter som behandlas i denna bok.

Det är återigen den luggslitna kriminalinspektören Karen Eiken Hornby som är centralfigur. Hon har inte haft ett helt okomplicerat liv, och inget tyder på en ljusning.

Hon har släktingar på sin fars sida på Noorö som hon inte har träffat på länge. De är sprungna ur myllan, reder sig själva och står inte alltid på rätt sida av lagen. Karen får balansera för att hålla släkten blid och samtidigt använda dem i utredningsarbetet.

Runt jul hittas en man död i ett gruvbrott. Karen som är sjukskriven tar på sig att leda utredningen när ingen annan polis är tillgänglig. Hon får därmed en ursäkt att lämna ett julfirande med släkten som stressar henne.

Det är inte lätt att sköta en utredning på en ö där ingen vill tala med polisen. Karen Eiken Hornby får använda all sin list bland motorcykelhuliganer och whiskydestillerier.

Doggerland är fortfarande fantastiskt. Det är så målande beskrivet att jag känner mig säker på dess existens. Tyvärr blir det ingen överraskning att läsa denna bok två om trakten, men för en pubälskare som jag längtar jag till de olika ölhaken som verkar vara genuina och trevliga.

Betyg: 5 tomteluvor  



Foto: Caroline Andersson

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...