söndag 19 januari 2020

Marianne Cedervall: När sista strofen klingat ut - Bokomdöme


När sista strofen klingat ut
Av Marianne Cedervall
Lind & Co 2020
ISBN 9789178616053, Inbunden, 336 sidor

Efter ett års uppehåll återkommer Marianne Cedervalls med sina karaktärer Anki och Tryggve i feelgooddeckarserien från Gotland. Författaren varvar den här serien med den om Mirjam och Hervor, som är minst lika populär.

Det börjar närma sig jul i Mullvalds där våra hjältar bor. Den pensionerade Anki med sina islandshästar och den likaledes pensionerade polisen och grannen Tryggve. Främst Anki har en vana att ramla rakt in i mystiska händelser och Tryggve har fullt sjå med att rädda henne ur allehanda knipor.

Ett manligt par, Tomas och Nils, som Anki och Tryggve tidigare har träffat i Italien dyker upp i trakten. Tomas är där för att forska efter vad som har hänt hans gammelmoster Dagny som försvann på ön på 50-talet. Det visar sig att forskandet river upp gamla minnen som vissa i trakten inte vill ska komma fram,

Anki pyntar och lagar mat inför julen, som ska bli en riktig familjefest. Barn, barn och släktingar. Men Gotland blir insnöat. En kraftig storm drar in och ingen kan ta sig någonstans. Ett klassiskt upplägg för mystiska händelser.

Dramat utspelar sig i detta väderinferno. På sedvanligt Cedervallmanér blir det ändå inte läskigt i överkant. Hon har skrivit ett oblodigt kontrakt med läsarna och det bara måste sluta tämligen lyckligt.

Jag blir alltid underhållen och läser med ett leende om Anki och hennes vänner. Naturligtvis utsätter hon sig för fara, men trygge Tryggve finns ju där. Kanske haltar intrigen något, men trevlighetsfaktorn överväger.

Betyg: 3 tomteluvor  



Foto: Eva Lindblad

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8