onsdag 12 februari 2020

Cecilia Sahlström: Hatet vi bär - Bokomdöme


Hatet vi bär
Av Cecilia Sahlström
Bokfabriken 2020
ISBN 9789178350193, Inbunden, 383 sidor

Författaren är punktlig, det kommer stadigt en deckare om året. Detta är den fjärde boken om Sara Vallén och hennes team vid polisen i Lund. Läsarna har lärt känna hennes karaktärer och både deras privat- och polisliv nu. Säkert är det många läsare som är lika nyfikna hur det ska för huvudpersonernas familjer som det är sådana som mest efterfrågar spänningen.

Två kvinnor hittas synnerligen brutalt mördade med kort mellanrum. De känner inte varandra. Det enda som de har gemensamt är att de är homosexuella. Polisen är förvirrad, men får fram en fantombild på mördaren. Den visar sig överensstämma med utseendet på en ansedd terapeut. När de börjar spana på honom, blir han plötsligt kidnappad. Mysteriet tätnar.

En gärningsmannaprofilering tyder på kvinnohat. Kanske på den nu så omtalade incelrörelsen med mycket bittra män som lever i ofrivilligt celibat. Där ser jag ett problem, eftersom det nu har blivit ett kanske för vanligt ämne i kriminalromaner.

Som vanligt när Cecilia Sahlström skriver blir det både spännande och underhållande. Det finns ändå saker att invända mot; både intrigen och dialogen genomsyras av en viss naivitet, trots det allvarliga ämnet. Poliskollektivet är nästa för trevligt, kanske skulle det ha behövts lite mer konflikter där.

För några timmars underhållning och rafflande läsning fungerar detta ändå.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Bengt Alm

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2