tisdag 3 januari 2023

Christoffer Holst: Den glömda kokboken - Bokomdöme

 

Den glömda kokboken

av Christoffer Holst

Lovereads 2022

ISBN 9789188801876, Inbunden, 368 sidor

 

Feelgoodböcker med spänningsinslag börjar bli allt vanligare i Sverige. Jag har tjuvtittat på vårens utgivning och där finns fler sådana än vanligt. Just i den här boken är kanske kriminalgåtan näst intill obefintlig, men det förtar inte att det finns dramatik och klassisk feelgood i stora mängder.

En bra bok i den genren ska innehålla flera ups and downs och får inte sluta helt nattsvart. Christoffer Holst är en erfaren förläggare och författare när det gäller denna typ av litteratur. I Den glömda kokboken hanterar han känslor, kärlek och mat på ett synnerligen underhållande sätt. Mat och dryck har alltid varit centralt i hans böcker.

Max Nyström får oväntat sparken från tidningen där han har skrivit populära restaurangrecensioner under lång tid. Max är knepig, han är inte lätt att arbeta tillsammans med, och kanske förstår han inte varför själv.

Under sökandet efter sin egen identitet finner han sin mammas gamla kokbok. Mamman har varit försvunnen sedan Max barndom. Det märkliga är att Kicki, mamman, arbetade på Lilla Champen i Stockholm.  En restaurang som nu är Max stamkrog. Med lite god vilja kan läsaren förstå vilket etablissemang som åsyftas.

Max träffar servitrisen Olga, de börjar laga maten i kokboken. Det leder både bakåt och framåt i historien. Kan Max hitta en ny tillvaro, sin mamma och kärleken? Allt i ett bräde. Läs själva får ni se!

Betyg: 3 tomteluvor   


Foto: Caroline Andersson


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2