torsdag 5 januari 2023

Lena Ebervall & Per E Samuelson: Bombmannens testamente - Bokomdöme

 

Bombmannens testamente

av Lena Ebervall & Per E Samuelson

Piratförlaget 2014

ISBN 9789164204400, Inbunden, 422 sidor

 

Det har skrivits mycket om och kring Palmemordet. Det här är ännu en inlaga. När man läser dessa böcker är de alla trovärdiga, trots att de ofta ger olika lösningar på mördarens identitet.

Men det här är också en berättelse om en udda person, Lars Tingström. Författarna har i en rad böcker plockat upp olika händelser och människorna runt dem. Deras första i denna serie, Mördaren i folkhemmet, behandlade turerna kring Olle Möller som dömdes för mord med bara indicier som bevis. Dessa ”dramadokumentärer” är både spännande och skarpa inlägg i samhällsdebatten.

Lars Tingström var en extremt udda person. Blyg och tillbakadragen men med en agenda att hämnas på samhället och på några utvalda personer. Han kallades Bombmannen i pressen eftersom han hade en färdighet stor färdighet att bygga och konstruera explosiva fällor.

Han var nära vän med den för Palmemordet dömde och frikände Christer Pettersson. De närde båda ett Palmehat. Den lösning författarna antyder här är både plausibel och trovärdig. Men inte helt säker sann.

Kanske saknar jag ett större djup i personbeskrivningarna men Ebervall och Samuelson skriver underhållande på ett sätt som får boken att närma sig romanen.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Claes Rosengren


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2