tisdag 16 maj 2023

Lena Lindehag: I natt är jag din - Bokomdöme

 

I natt är jag din

Av Lena Lindehag

Bokfabriken 2023

ISBN 9789180313261, Inbunden, 383 sidor

 

 

Varje år kommer det ett antal debuterande författare som ger sig in i den stenhårda konkurrensen som det är i genren kriminalromaner. Förra året kom det ut 424 svenska. Men det verkar inte avskräcka, tvärtom. Lena Linderhag är journalist på Expressen. Det är ett yrke som lockar många nya författare.

 

Utan att på något sätt hitta på något nytt, så börjar den här boken på ett mycket övertygande sätt. Författaren sätter upp en historia som verkligen får mig att bli engagerad, även om ämnena är välanvända tidigare.

 

En ung flicka mördas brutalt. Ingen gärningsman hittas. Trettio år senare söker den utredande, nu pensionerade, polisen Albert Steen kontakt med en terapeut. Hans hustru har skickat honom. Terapeuten Sara Benedikt kommer ingen vart med honom, men när hon ber om råd för att gräva i sin mördade mammas fall, vaknar han till liv. Sara är i sin tur trakasserad av sin före detta man, en synnerligen obehaglig typ.

 

Så långt är allt gott. Det är intressant och ganska spännande. Men författaren lägger på lager efter lager av förvecklingar och krumbukter. Det blir lite för många ingredienser vilket får mitt intresse att svalna. T ex att Sara träffar en ny man, en gift sådan. En man med tvivelaktig karaktär som har en hustru som börjar ana oråd.

 

Alla dessa parallella historier löper naturligtvis ihop i en och samma gryta så småningom. En ganska överfull gryta. Det blir lite för krystat och osannolikt mot slutet.

 

Författaren övertygar emellertid. Inledningen av boken är så pass bra att jag ser fram emot hennes nästa bok, en lite mer återhållsam sådan.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Nils Petter Nilsson



Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3