torsdag 18 april 2024

Malin Persson Giolito: Motiv - Bokomdöme

 

Motiv
Av Malin Persson Giolito
Wahlström & Widstrand 2024
ISBN 9789146241591, Inbunden, 316 sidor

Efter den monumentala succén med Störst av allt fick läsarna vänta sex år på I dina händer. Den här gången har bara två år förflutit. Men Malin Persson Giolito är inte som andra, man vet aldrig vad man får, eller när. Vem hade väntat sig en novellsamling? Sådana är minst sagt ovanliga. Att göra det oväntade är ibland det bästa.

Det är inte kriminalhistorier. Eller? Undertiteln till boken är 10 berättelser om brott. Författaren har vridit och vänt på olika lagar och paragrafer som i sig är väldigt stelbenta och formella. Men människor är av kött och blod och kan lätt hamna i kläm. Det är sådana personer som här är i fokus.

Malin Persson fångar skickligt upp sådant som ingen annan har tänkt på. Varför ett brott begås eller vem som egentligen är skyldig eller vem som kommer i kläm på riktigt.

Författaren är jurist och hon är smart. Hon kan på ett läsvärt sätt uttrycka sådant som man inte vet att man har undrat över. Det gör den här boken njutbar och läsvärd, men som vanligt med noveller; några av berättelserna önskar man sig en fortsättning på.

Betyg: 4 tomteluvor  

Foto: Mattias Edwall

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1136

José Feliciano: Come Down Jesus In på listan 15 januari 1972 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 9