måndag 7 juni 2010

Anna Jansson: Drömmen förde dej vilse - Bokomdöme

Drömmen förde dej vilse
Av Anna Jansson
Norstedts 2010

Anna Jansson har nu kommit fram till den elfte boken om kriminalinspektör Maria Wern. Många deckarförfattare har ju snöat in på att man likt Maj Sjöwall/Per Wahlöö ska sluta efter den tionde. Jag är glad över att Anna har fortsatt. Hon har alltid levererat läsvärda böcker, om än med något ojämn kvalitet, men nu har hon överträffat sig själv. Drömmen förde dej vilse är en självklar nominering till priset för Årets Deckare.

Här finns hennes Gotlandsmiljöer, hennes fantastiskt träffsäkra humor (jag vill ha mer av den), hennes listiga intriger och framförallt är personskildringarna som vanligt i toppklass. Jag känner verkligen att dessa människor är inga fantasifoster, de kunde jag möta på gatan i Visby vilken dag som helst.

En sjuksköterska hittas brutalt mördad i Botaniska Trädgården. Maria Wern som själv just har blivit överfallen och misshandlad sätts på fallet. Men det verkar hela tiden som om mördaren ligger ett steg före. Marias personliga problem blandas varsamt av författarinnan med mördarjakten, men ondskan verkar finnas in på knutarna.

Humorn i hennes böcker har alltid en central plats, nu allra bäst när hon beskriver en hypokondriker som försöker uppfostra läkare och annan vårdpersonal efter sina egna rön och landvinningar. Man kan till och med se hennes humor i ögonen på omslagsbildens foto. Det glittrar av rävar bakom öronen.

BETYG: 5 tomteluvor

1 kommentar:

Maria sa...

Tyckte också att boken var lysande

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8